• Τράπεζες

    Attica Bank: Σήμερα η κρίσιμη γενική συνέλευση για το μέλλον της τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεόδωρος Πανταλάκης Attica Bank

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Με την Πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τον αναβαλλόμενο φόρο στα χέρια ο CEO της Attica Bank έρχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

    Η συνέλευση καλείται να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2020, που έκλεισε με ζημίες ύψους 306,4 εκατ ευρώ λόγω των σωρευτικών προβλέψεων ύψους 286 εκατ ευρώ. Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν και την ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν.4172/2013, γνωστός ως νόμος Χαρδούβελη για τον αναβαλλόμενο φόρο.

    Η Attica Bank έχει βρεθεί σε δίνη από τα τέλη Απριλίου που ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 και την δήλωση ότι προχωρά σε ενεργοποίηση των διατάξεων για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC). Ο νόμος σε περίπτωση ζημιών προβλέπει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμψηφίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Το πρόβλημα της Attica Bank οφείλεται και στην τιτλοποίηση «Άρτεμις» του 2017 ύψους 1,34 δισ. ευρώ.

    Οι αποφάσεις λοιπόν της γενικής συνέλευσης είναι κρίσιμες για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, η οποία και το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε ζημίες 5,83 εκατ. ευρώ, αρνητικά προ προβλέψεων έσοδα 5,69 εκατ. ευρώ, συνολικά έσοδα 10 εκατ. ευρώ και συνολικά έξοδα 15,78 εκατ. ευρώ.

    Το μείζον θέμα της συνέλευσης σήμερα είναι ότι η Attica Bank θα πρέπει να διασφαλίσει την ύπαρξη της την επόμενη μέρα. Η τράπεζα δεν μπορεί να πάει σε εταιρικό μετασχηματισμό, και ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου» και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου θα προχωρήσει στην έκδοση warrants -δικαιώματα προτίμησης.

    Ενεργοποιείται λοιπόν ο νόμος Χαρδούβελη, για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC). Ο νόμος σε περίπτωση ζημιών προβλέπει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμψηφίσουν τον αναβαλλόμενο φόρο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

    Στην περίπτωση της Attica Bank καθώς η τράπεζα δεν μπορεί να πάει σε εταιρικό μετασχηματισμό, ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου» και όπως προβλέπει ο νόμος, η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση warrants – δικαιώματα προτίμησης.

    Τα δικαιώματα αυτά περνάνε στο Δημόσιο και καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά. Στη συνέχεια το δημόσιο θα προσφέρει αρχικά τα warrants στους υφιστάμενους μετόχους –σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας-, όσα μείνουν προσφέρονται σε εν δυνάμει επενδυτές, και ότι απομείνει θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σύμφωνα πάντα με το νόμο θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα στόχος της είναι να αιτηθεί την ένταξη της τιτλοποίησης « Ωμέγα» στο όχημα του «Ηρακλή ΙΙ». Η «Ωμέγα», περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της προηγούμενης τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο σχεδόν των προβληματικών δανείων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

    Στην πρόσκληση προς τους μετόχους για τη γενική συνέλευση ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται:

    -Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 («DTC”), σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    -Παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, δυνάμει του άρθρου 24 παρ. 1(β) του ν. 4548/2018 και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Αντιδρά ο Σύλλογος για το κλείσιμο καταστημάτων – 24ωρη απεργία σήμερα

    Attica Bank: Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου – Tι θα προβλέπει, εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι

    Διπλός έλεγχος για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες – Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ