• Τράπεζες

    Διπλός έλεγχος για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες – Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Ζαββός

    Γιώργος Ζαββός


    Το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το ισχύον για τις διαδικασίες εισόδου του Δημοσίου στα πιστωτικά ιδρύματα όταν δεν υπάρχουν κέρδη, προκειμένου να καλυφθεί η αναβαλλόμενη φορολογία, είναι ήδη έτοιμο και στα χέρια των Θεσμών οι οποίοι το εξετάζουν με προσοχή και θα δώσουν το τελικό καλώς έχειν και τις παρατηρήσεις τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Πώς θα γίνει ο διπλός έλεγχος

    Το νομοσχέδιο αυτό που σε πρώτη τουλάχιστον φάση αναμένεται να έχει εφαρμογή στην περίπτωση της Attica Bank, προβλέπει πως το Δημόσιο θα διπλοτσεκάρει το διαμορφωμένο έλλειμμα πριν δώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται με:

    -Ειδικό φορολογικό έλεγχο που θα διεξάγουν κλιμάκια της ΑΑΔΕ
    -Με έλεγχο που θα διεξαχθεί υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.

    Στόχοι των ελέγχων αυτών είναι να καταστεί σαφές και κυρίως ακριβές το ύψος του ελλείμματος δια μέσου των ετών που αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να υπάρξει μια σωστή αποτίμηση της τράπεζας και του τι ακριβώς το Δημόσιο θα αποκτήσει με τη συμμετοχή του στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Πώς θα τοποθετηθούν τα κεφάλαια

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντιστάθμιση της ακριβούς ζημίας με το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά και αντ’ αυτού τη λήψη warrants από την πλευρά του Δημοσίου.

    Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας του συγκεκριμένου ποσού.

    Η εκτίμηση είναι πως τα πάντα – σε ότι αφορά την Attica Bank- θα έχουν λήξει πριν από το Νοέμβριο εκτός απροόπτου.

    Ποια θα είναι η ταυτότητα του νέου μετόχου

    Ένα δεύτερο σκέλος το οποίο δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στην παρούσα φάση στο νομοσχέδιο είναι ποιος φορέας θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στην τράπεζα.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική κατάληξη επ’ αυτού και πως η συμμετοχή του δημοσίου στις τράπεζες – που θα λάβει χώρα από τούδε και στο εξής- μπορεί να καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδέχεται ωστόσο να αποκτηθεί και από άλλο φορέα του
    Δημοσίου τομέα.

    Oι σχετικές αποφάσεις αποτελούν τμήμα διαβούλευσης του οικονομικού επιτελείου και θα ληφθούν επίσης μέσα στο θέρος.

    Ο λόγος που φαίνεται να συζητείται η μη συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία -αν και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί- είναι προκειμένου να μην παραταθεί η ύπαρξη του ΤΧΣ το οποίο θα πρέπει οσονούπω να παραδώσει στο Υπουργείο σχέδιο αποεπένδυσης. Μια νέα επένδυση μπορεί να καθυστερήσει τις διαδικασίες ρευστοποίησης της υπάρχουσας περιουσίας του Ταμείου.

    Διαβάστε επίσης:

    -Τραπεζίτες στο roadshow: Έρχεται ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως δεν έχουμε δει ποτέ

    -Τα πλάνα αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Τι θα γίνει με Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank

    -Το νέο νομοσχέδιο για την Attica Bank – Πώς θα λειτουργήσουν τα θέματα τιτλοποιήσεων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ