• Τράπεζες

    Attica Bank: Όλο το παρασκήνιο της επιστολής Αλ. Εξάρχου – Πληροφορίες και ερωτήματα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου

    Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου


    Την πρόθεση της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank εκδήλωσε και επίσημα με επιστολή της προς την διοίκηση της τράπεζας η THRINVEST των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου.

    Και αυτό σημαίνει πως η Ellington θα αποτελέσει πολύ σύντομα  παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής.

    Ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα είναι η  THRINVEST η οποία θα προχωρήσει σε συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με το ΤΜΕΔΕ αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις υπό προϋποθέσεις.

    Η THRINVEST εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ της Attica Bank, στη λογική συνεργειών  και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή με την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Το ενδιαφέρον της THRINVEST εστιάζεται σε κείνους τους όρους και προϋποθέσεις της αύξησης που θα επιτρέψουν τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

    Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν στην αύξηση της Αττικής θα συμμετάσχει η THRINVEST ή η Παγκρήτια.

    Σε κάθε περίπτωση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank έχει δρομολογηθεί. Σε πρώτη φάση θα είναι ύψους 490 εκατ ευρώ, όπως έχει  εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση της 30ης Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια φυσικά θα χρειαστεί και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Και φυσικά με την αποχώρηση της Ellington θα υπάρξει νέα συμφωνία μετόχων, αφού ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα είναι η  THRINVEST, η οποία θα συμμετάσχει στην αμκ και θα πάρει και τα  warrants (16,7 εκατ ευρώ, που αποτελούν μέρος των 490 εκατ ευρώ).

    Η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής έλαβε την επιστολή γύρω στις 5.30 χθες το απόγευμα και αμέσως ενημέρωσε το Χρηματιστήριο και δήλωσε ότι αξιολογεί το περιεχόμενο της επιστολής.

    Λίγες ώρες αργότερα κύκλοι προσκείμενοι στην Ellington  ανέφεραν πως: Η Ellington συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις  για την συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.

    Ανεξάρτητα και παράλληλα  με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών  σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδο τους στο μετοχικό σχήμα η Ellington  επιβεβαιώνει την πρόθεση της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη  προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων  στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων.

    Ερωτήματα

    Με εύσχημο τρόπο και με το κεφάλι ψηλά, η Ellington σύντομα θα αποχωρήσει από το εγχείρημα διάσωσης της τράπεζας των μηχανικών.

    Η διαρροή από κύκλους προσκείμενους στην Ellington, αυτό λέει.

    Και τα ερωτήματα είναι σαφή:

    -Αν παραμένει στο «παιχνίδι» ποια η λογική συμμετοχής της THRINVEST;

    -Η  THRINVEST πριν εκδηλώσει το ενδιαφέρον της έκανε διαπραγματεύσεις με την Ellington; Και αν έκανε, ποιο είναι  το περιεχόμενο αυτών των διαπραγματεύσεων;

    -Και αν η Ellington μπει στην αύξηση κεφαλαίου, γιατί δεν το έχει δηλώσει με κάθε σαφήνεια και στην Τράπεζα της Ελλάδος; Αντίθετα η ΤτΕ περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα μία ξεκάθαρη απάντηση από τον μέχρι τώρα στρατηγικό επενδυτή.

    -Επίσης είναι  ποτέ δυνατόν η THRINVEST να διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στην αμκ με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ, με την Ellington  στο «παιχνίδι»; τη στιγμή που  θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τινάξει τη νέα συμφωνία στον αέρα.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η Ellington τις επόμενες μέρες θα «φύγει» από την τράπεζα των μηχανικών.

    Το σχέδιο του Αλέξανδρου Εξάρχου για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών Αττικής και Παγκρήτιας, αν τελεσφορήσει θα οδηγήσει στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού –μη συστημικού- πυλώνα, που θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχέδιο που θα λάβει και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση mononews (upd)

    Ellington: Πρόθυμη να διερευνήσει τη συμμετοχή της στην εξυγίανση της Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ