• Τράπεζες

    Attica Bank: Επιστολή Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ – Πλήρης επιβεβαίωση mononews (upd)

    Αλέξανδρος Εξάρχου - Ελένη Βρεττού

    Αλέξανδρος Εξάρχου – Ελένη Βρεττού


    Στο γραφείο της CEO της Attica Bank κα Ελένης Βρεττού έφτασε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης επιστολή ενδιαφέροντος από την THRIVEST των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου με την οποία δηλώνουν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ της τράπεζας των μηχανικών

    Η επιστολή έφτασε στο γραφείο της κας Βρεττού λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα.

    Ωστόσο νωρίτερα νωρίτερα σήμερα το πρωί η κα Βρεττού, ο κ. Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου της THRIVEST και ο γνωστός χρηματιστής της Euroxx κ.. Τζουζέπε Τζιάνο, συναντήθηκαν στο κοσμικό μπαρ εστιατόριο Athenee της οδού Βουκουρεστίου, όπου μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές της επιστολής.

    Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας θα γίνει γνωστό μέσα στη μέρα καθώς αναμένεται επίσημη ενημέρωση της τράπεζας προς το Χρηματιστήριο, εστάλη και προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 63% της τράπεζας.

    Τις τελευταίες μέρες οι συνομιλίες ήταν συνεχείς μεταξύ των ενδιαφερομένων για την υπόθεση, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο» φως, καθώς οι κωλυσιεργίες της Ellington έχουν δρομολογήσει το plan B.

    Η επίσημη ανακοίνωση της Attica Bank

    Επιβεβαιώνοντας πλήρως το mononews, η Attica Bank εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

    «Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή. Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της.

    Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη».

    Τι είχε αναφέρει το mononews στις 16 Ιανουαρίου

    Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρας, το mononews είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της πλευράς του Αλέξανδρου Εξάρχουν να αποστείλει επιστολή  ενδιαφέροντος προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα, με την οποία θα δήλωνε  την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Όπως επεσήμανε το mononews, η ομάδα των βασικών μετόχων της Ιντρακάτ και της Παγκρήτιας -οι κ.κ. Μπάκος, Καυμενάκης, Εξάρχου-, είναι αποφασισμένη να τοποθετήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

    Υπενθυμίζεται ότι στην αύξηση της Παγκρήτιας που ολοκληρώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, την οποία κάλυψε με 64 εκατ. ευρώ η THRIVEST των κ.κ. Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

    Για την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην AMK της Αττικής είναι ενήμερη φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος και έχει δώσει την έγκριση της.

    Το ζητούμενο είναι η ανάταξη της Αττικής και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου που θα εστιάσει στις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τράπεζα έχει προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο, ο δείκτης κοινών μετοχών Cet1 της Attica Bank διαμορφώθηκε σε 6,3% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,1%.

    Μετά την ολοκλήρωση της αμκ οι δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν κατα 18 ποσοστιαίες μονάδες.

    Σήμερα η τράπεζα έχει δείκτη NPE στο 66%. Η τράπεζα των μηχανικών εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της και για αυτό τον σκοπό τα 300 εκατ ευρώ της αύξησης θα διατεθούν για να μειωθεί το ιστορικά υψηλό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

    Κεφάλαια 190 εκατ ευρώ θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη, αναδιάρθρωση της τράπεζας και στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

    Προς το παρόν η Αττικής θα πρέπει να λάβει απόφαση για την στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το business και το capital plan της Attica Bank έχουν σταλεί από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να περιλαμβάνεται το σχέδιο μείωσης για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ