• Τράπεζες

    Attica Bank: Αναβολή στο business plan για να μπαλώσουν τις ζημιές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μιχαήλ Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank

    Μιχαήλ Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank


    Το μέτρημα των ζημιών από την DBRS περιμένει η  Attica Bank  για να καταθέσει το νέο business και capital plan στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Και ενώ η υποβολή ήταν για σήμερα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr πως πήρε μικρή παράταση προκειμένου η Αττική  και το ΤΧΣ να έχουν στα χέρια τους την ακριβή εκτίμηση για το  ύψος των ζημιών που θα καθορίσει και το  ύψος της νέας αύξησης κεφαλαίου που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση της τράπεζας. Και οι πρώτες εκτιμήσεις το ανεβάζουν από 500 εκατ ευρώ και πάνω.

    Για το λόγο αυτό το προγραμματισμένο για την Τετάρτη (27-7-2022) Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναβλήθηκε για χθες 28 Ιουλίου. Όμως και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η τράπεζα και ο βασικός της μέτοχος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενημέρωσαν την ΤτΕ, πως είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο η κατάθεση του κεφαλαιακού πλάνου να γίνει αφού η  DBRS δώσει τα rating των τεσσάρων τιτλοποιήσεων.

    Εκτός απροόπτου λοιπόν business και capital plan θα κατατεθούν πιθανόν στο τέλος Αυγούστου, αφού το μέτρημα των ζημιών  από την DBRS θα γίνει ανά τιτλοποίηση και πλήρης αποτίμηση θα υπάρχει μέχρι  τις 25 Αυγούστου.

    Και θα κριθεί αν και ποιες από τις τέσσερις τιτλοποιήσεις της τράπεζας –συνολικού ύψους 2,7δις ευρώ- θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

    Όπως έγραψε το mononews.gr την Δευτέρα 25 Ιουλίου, το ύψος των ζημιών –σημαντικά υψηλότερες από τα 360 εκατ ευρώ που είχαν αρχικά υπολογισθεί- αλλά και οι καθυστερήσεις για τη διενέργεια της νέας αμκ, έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στους Αμερικανούς του Ellington, που κατέχουν το 9,9% της τράπεζας σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή και δεν  αποκλείεται να εγκαταλείψουν το σχέδιο διάσωσης της.

    Οι Αμερικανοί που ήρθαν ως στρατηγικοί επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο για να σώσουν την τράπεζα, διαδίδεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους ίδιους) ότι μάλλον υπαναχωρούν.

    Ο άνθρωπος του Ellington στο ΔΣ της τράπεζας Patrick Horend παρακολουθεί, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης ζητάει να πληροφορηθεί από τους Αμερικανούς τι θα πράξουν και αν θα μπουν στην αύξηση, και ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται μάλλον έκρυθμη, αφού το πιθανότερο είναι η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή –όπως αναφέρουν πηγές στο mononews –  να «σπάσει», καθώς θεωρούν ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της αρχικής συμφωνίας –του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή-, που ήταν σε σύντομο χρόνο να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Attica, αλλά και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- ξεπερνά τα 300 εκατ ευρώ η  ζημιά της τιτλοποίησης  «Omega» (πρόκειται για την  πρώτη τιτλοποίηση «Artemis» των 1,3 δις ευρώ). Ανάλογου ύψους ζημιές, δηλαδή σχεδόν άλλα 300 εκατ ευρώ «γράφουν» και οι άλλες τρεις τιτλοποιήσεις, που είναι οι  «Astir I & II» συνολικού ύψους 690 εκατ. ευρώ και η  «Metexelixis» των 700 εκατ. ευρώ. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της δομής της η «Metexelixis» είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, θα χρειαστεί ΑΜΚ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ – Υπαναχωρεί το Ellington;

    Τράπεζες: Αύξηση στα έσοδα από τόκους



    ΣΧΟΛΙΑ