• Τράπεζες

    Τράπεζες: Αύξηση στα έσοδα από τόκους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (Χρηματιστήριο)

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Σημαντική ώθηση στην κερδοφορία τους περιμένουν οι τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους –και με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά- τα έσοδα από τόκους θα αυξηθούν πάνω από 7%  το 2023 και πάνω από 15% το 2024.

    Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν και προς την κατεύθυνση διανομής μερίσματος στους μετόχους τους. Βέβαια υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας οι αυξήσεις των επιτοκίων να δημιουργήσουν πίεση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με νέα «κόκκινα» δάνεια.

    Την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών από την άνοδο των επιτοκίων επισημαίνει και η Μoody’s, καθώς τα  υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων,  ενώ τo πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τον οίκο, ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης -ιδίως στην Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία-, επειδή, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι πιο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους.

    Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, έχουν αναφερθεί στην ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων –ήδη με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου- και στον θετικό αντίκτυπο στα κέρδη τους.

    Ειδικότερα για την  Εθνική Τράπεζα, η επιστροφή των επιτοκίων στο 0% θα ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε επιπλέον αύξηση κατά 0,5 θα φέρνει επιπλέον  100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους.

    Η αύξηση του επιτοκίου του ευρώ στο 0,5% θα αποφέρει 160 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 1% τα έσοδα από τόκους θα είναι  250 εκατ. ευρώ.

    Για την Alpha Bank, μια άνοδος των επιτοκίων στο 0,50% θα αποφέρει 183 εκατ. ευρώ και αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 1,5% τα έσοδα από τόκους θα αυξηθούν στα 280 εκατ. ευρώ.

    Για τη Eurobank, η άνοδος των επιτοκίων στο 1,5% θα φέρει κέρδη ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και η πίεση θα είναι μεγαλύτερη στα πιο αδύναμα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις, όπως άλλωστε υπογράμμισαν και οι CEOs των τραπεζών στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους.

    Σύμφωνα με τη Moody’s, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση τον Σεπτέμβριο, κατά 0,5, και θα  ακολουθήσουν ακόμα δύο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, κατά 0,25, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει στο 1% μέχρι το τέλος του έτους (από το -5%).

    Ωστόσο πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο η άνοδος των επιτοκίων να βάλει φρένο στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών και, ακόμα χειρότερα, να αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, θα χρειαστεί ΑΜΚ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ – Υπαναχωρεί το Ellington;

    Τράπεζες: Ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPE επετεύχθη – Aνοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ