• Τράπεζες

    Attica Bank: Εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, θα χρειαστεί ΑΜΚ τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ – Υπαναχωρεί το Ellington;

    Μάικλ Βράνος και Τζον Γιαννακόπουλος (Ellington)


    Στα 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που χρειάζεται η Attica Bank,  προκειμένου κάποια στιγμή να περάσει σε τροχιά εξυγίανσης, ωστόσο οι Αμερικανοί του Ellington δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν.

    Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο business plan καθώς και το capital plan για τα κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα των μηχανικών.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews ότι η αύξηση –που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους- θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα το ΔΣ της Attica θυμίζει «καζάνι που βράζει» καθώς η «μαύρη τρύπα» είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πρώτες εκτιμήσεις.

    Οι Αμερικανοί που ήρθαν ως στρατηγικοί επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο για να σώσουν την τράπεζα, διαδίδεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους ίδιους) ότι μάλλον υπαναχωρούν.

    Ο άνθρωπος του Ellington στο ΔΣ της τράπεζας Patrick Horend παρακολουθεί, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης ζητάει να πληροφορηθεί από τους Αμερικανούς τι θα πράξουν και αν θα μπουν στην αύξηση, και ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται μάλλον έκρυθμη, αφού το πιθανότερο είναι η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή –όπως αναφέρουν πηγές στο mononews –  να «σπάσει», καθώς θεωρούν ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της αρχικής συμφωνίας –του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή-, που ήταν σε σύντομο χρόνο να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Attica, αλλά και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

    Στο μεταξύ έχει πάει για το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου το pre rating από την DBRS για τις τιτλοποιήσεις και στις 25 Αυγούστου θα δοθεί το official pre rating letter.

    Το σίγουρο είναι ότι η μεγαλύτερη ζημιά που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ προέρχεται από την τιτλοποίηση  «Omega» (που είναι η  πρώτη τιτλοποίηση «Artemis» των 1,3 δις ευρώ).

    Οι άλλες τιτλοποιήσεις που είναι οι  «Astir I & II» συνολικού ύψους 690 εκατ. ευρώ και η  «Metexelixis» των 700 εκατ. ευρώ, «γράφουν» ανάλογου ύψους ζημιές για την τράπεζα.

    Να σημειωθεί ότι λόγω της δομής της η Metexelixis» είναι δύσκολο να πάει στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

    Η Attica Bank  τον Δεκέμβριο του 2021 χρειάστηκε την αύξηση των 240 εκατ. ευρώ του και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, ωστόσο αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλα προβλήματα.

    Να σημειωθεί ότι το 2021 η τράπεζα εμφάνισε ζημιές 105 εκατ. ευρώ (από 306 εκατ. ευρώ ζημιές το 2020) και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 331 εκατ. ευρώ.

    Στο πρώτο τρίμηνο φέτος η Attica Bank εμφάνισε ζημίες  8,5 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, με 322 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 3,5 δις ευρώ σύνολο ενεργητικού.

    Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 9,7% στο τέλος Μαρτίου 2022 από 11,8% στο τέλος του 2021.

    Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας αναφέρεται για  τις τιτλοποιήσεις «Omega» και «Metexelixis», η Τράπεζα διενήργησε εσωτερική άσκησης για την αποτίμηση των senior notes των τιτλοποιήσεων αυτών, με βάση το μοντέλο Moody’s ECL, από την οποία προέκυψε μία μείωση στην εύλογη αξία του ομολόγου της τιτλοποίησης «Omega» ποσού περίπου 864 χιλ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα και αναφορικά με την τιτλοποίηση «Metexelixis», από την αποτίμηση του senior note της τιτλοποίησης αυτής, οποία προέκυψε μία μείωση στην εύλογη αξία του ομολόγου αυτού ποσού περίπου 446 χιλ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Εισέπραξε 22,8 εκατ. από το Δημόσιο για την ΑΜΚ

    Τράπεζες: Ο «Ηρακλής» φεύγει, οι συνθετικές τιτλοποιήσεις έρχονται

    Attica Bank: Ζημίες 8,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ