• Τράπεζες

    Αθηνά Χατζηπέτρου (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα): Το 2020 χορηγήθηκαν 32.000 δάνεια, ύψους €8,6 δισ., σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


    «Δεν τρέφαμε αυταπάτες. Σε καμιά περίπτωση τα δάνεια μπορούν να υποκαταστήσουν τον χαμένο τζίρο. Έπρεπε όμως, όταν ξέσπασε η καταιγίδα covid-19,  να δοθεί στις επιχειρήσεις ένα πρώτο σωσίβιο μέσα στην τρικυμία» ανέφερε η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κα Αθηνά Χατζηπέτρου, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, για τα προγράμματα της ΕΑΤ και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Όπως είπε η κα Χατζηπέτρου χορηγήθηκαν 32.000 δάνεια, ύψους 8,6 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Μάρτιο του 2020 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα η ΕΑΤ αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δισ. ευρώ δημιουργώντας -με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος- ρευστότητα 8,6 δισ. ευρώ.

    Μέσα στο 2020 χορηγήθηκαν διπλάσια δάνεια από όσα χορηγήθηκαν αθροιστικά την προηγούμενη δεκαετία σημείωσε η κα Χατζηπέτρου. Ενώ οι επιχειρήσεις µε μικρό αριθμό υπαλλήλων (έως 50 εργαζόμενοι) απορρόφησαν περίπου το 93% των δανείων.  Προϋπόθεση δε για τον δανεισμό ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας, γεγονός που συνέβαλε «στην αποφυγή ακόμη πιο δυσάρεστων κοινωνικών καταστάσεων».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Χατζηπέτρου στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ για τη δανειοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 200.000 ευρώ. Το ύψος των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις φτάνει τις 50.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του νέου ταμείου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τις εμπορικές τράπεζες να συνεισφέρουν το υπόλοιπο ποσό.

    Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φτάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

    Τα νέα δάνεια θα δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019.

    Εκτός από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που είχαν δραστηριότητα από το 2019 και πριν, δυνατότητα δανειοδότησης θα έχουν και οι νεοϊδρυθείσες, δηλαδή αυτές που δραστηριοποιήθηκαν το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καθώς και αυτές που έκαναν έναρξη το τρέχον έτος.

    Το ανώτατο ποσό του δανείου ορίζεται στις 50.000 ευρώ ή στο 25% του τζίρου τους για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα.

    Αναφορά έκανε η κα Χατζηπέτρου και στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς σχεδόν το 50% των δανείων τους  είναι «κόκκινα». Με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ενδιαφέρονται για την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων παρά για  νέες χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα οι μικρομεσαίες επιχιερήσεις έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε μη τραπεζική χρηματοδότηση,  π.χ. από επενδυτές μετοχικού κεφαλαίου ή κεφαλαιαγορές.

    «Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε η κα Χατζηπέτρου, υπολογίσαμε ότι το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται 17 έως 21 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Η πανδημική κρίση σίγουρα προσέθεσε άλλα 6-8 δισ. ευρώ στο συνολικό χρηματοδοτικό κενό».

    Για την επόμενη μέρα υπάρχει πολυεπίπεδο σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε η κα Χατζηπέτρου και «η ΕΑΤ, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ουσιαστικό εργαλείο μόχλευσης κεφαλαίων και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, καθώς διαθέτει τεχνογνωσία, ενώ υιοθετεί  και Δείκτες Αποτελεσματικότητας ώστε όχι μόνον να κινητοποιεί κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα αλλά κυρίως να συμβάλει στην μέτρηση της αποτελεσματικότητας τους».

    Ο στόχος για τα επόμενα 3 χρόνια είναι σαφής αλλά και δύσκολος, όπως είπε η επικεφαλής της ΕΑΤ καθώς η Αναπτυξιακή Τράπεζα  με σύγχρονα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να διασφαλίσει-:

    – Χαμηλότερο κεφαλαιακό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις.

    -Υψηλότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας για επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του τραπεζικού συστήματος.

    -Καλύτερο «bankability» για υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό ή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Αθηνά Χατζηπέτρου (ΕΑΤ) στο mononews: Απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Μοχλεύοντας δημόσιους πόρους €2,8 δισ. δημιουργήθηκε ρευστότητα €8,6 δισ.

    Ελληνική Aναπτυξιακή Τράπεζα: Προς δημιουργία νέου εργαλείου συγχρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ