• Οικονομία

    Αθηνά Χατζηπέτρου (ΕΑΤ) στο mononews: Απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


    Με περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει στηρίξει από την αρχή της πανδημικής κρίσης και μέχρι τώρα,   μικρομεσαίες –αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις-, μέσω των δύο κύκλων του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

    «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία αλλά και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τις προοπτικές περαιτέρω χρηματοδότησης για την ανάπτυξη τους, στην μετά-CΟVΙD εποχή», δηλώνει στο mononews.gr  η επικεφαλής της ΕΑΤ κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

    «Έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

    «Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα 9 στα 10  από τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, απευθύνεται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    »Διότι η προσπάθεια μας, αυτό που  είναι σημαντικό για την πραγματική οικονομία, είναι μέσα από χρηματοδοτικά προϊόντα επιμερισμού του  πιστωτικού κινδύνου, να καταστήσουμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελκυστικές για επενδυτικό και τραπεζικό δανεισμό».

    Η προσπάθεια δικαιώθηκε στην πράξη, καθώς στο συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ -που ήταν και το πρώτο πρόγραμμα στήριξης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια αλλά και ρήτρα διακράτησης θέσεων εργασίας, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και φυσικά αποτέλεσμα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα αυτό –όπως λέει η κα Χατζηπέτρου-  εντάχθηκαν 15.333 επιχειρήσεις με συνολικό αριθμό των απασχολούμενων 117.496. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές,  έχουν αυξηθεί σε 126.353.

    Τώρα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρνει και νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση πολύ  μικρών επιχειρήσεων. Όπως ανακοίνωσε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν, με χαμηλότοκα δάνεια 460 εκατ ευρώ, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 (και με τη  μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος). Η σημαντική καινοτομία του νέου προγράμματος είναι η αποκλειστική στόχευση του στην στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας.

    Όσες  πολύ μικρές επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα επωφεληθούν από εγγύηση  80% σε δάνειο κεφαλαίου κίνησης (5ετούς διάρκειας). Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα υπερβαίνει: τις 50.000 ευρώ, ή το 25% του  συνολικού κύκλου εργασιών που είχε η επιχείρηση το  2019 ή το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες (όποιο ποσό είναι χαμηλότερο).

    Να σημειωθεί ότι μέσα από τους δύο κύκλους του ΤΕΠΙΧ –από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτη του 2020 μέχρι τώρα- έχουν εκταμιευθεί συνολικά περί το 1,7δις ευρώ κι μέσα από τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας άλλα 5,7 δις ευρώ, ενώ σχεδόν το 1 στα 2 δάνεια κατευθύνθηκε σε επιχιερήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνας.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέο πρόγραμμα εγγυημένης χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Μοχλεύοντας δημόσιους πόρους €2,8 δισ. δημιουργήθηκε ρευστότητα €8,6 δισ.

    Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενισχύει τη χρηματοδότηση στο EquiFund



    ΣΧΟΛΙΑ