• Τράπεζες

    «Απότομη προσγείωση» για την εθελούσια της Εθνικής

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Λιγότεροι από 400 υπάλληλοι δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, προσγειώνοντας τις προσδοκίες της διοίκησης της ΕΤΕ που ανέμενε την αποχώρηση έως και 1.000 ατόμων.

    Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα έκλεισε την περασμένη Δευτέρα, μετά από 15νθήμερη παράταση που είχε δοθεί, αλλά, παρά την επέκταση της προθεσμίας, η συμμετοχή υπήρξε χαμηλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 380 υπάλληλοι έκαναν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει προϋπολογίσει για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που είχε εγγράψει στα αποτελέσματα του 2018.

    Το ανώτατο όριο αποζημίωσης – παρότι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε τρέξει το 2018 και προέβλεπε αποζημίωση έως και 180.000 ευρώ – έφθανε έως τις 170.000 ευρώ, δημιουργώντας προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων στο σχεδιασμό μείωσης του προσωπικού.

    Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος του 2018 είχαν δηλώσει συμμετοχή 780 υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τον όμιλο το τρέχον έτος.

    Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο, από τις 10.606 άτομα στο τέλος του 2018, να περιοριστεί στις  7.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021 και θα επιτευχθεί μέσα και από την αποεπένδυση σε μια σειρά θυγατρικές, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η μεταβίβαση της Banca Romaneanska, του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο και της θυγατρικής στην Κύπρο.



    ΣΧΟΛΙΑ