• Τράπεζες

    Μία και μοναδική προσφορά για το 9% της Alpha Bank – Ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις με την UniCredit

    • NewsRoom
    Β. Ψάλτης και A. Orcel

    Β. Ψάλτης και A. Orcel


    Ενας είναι τελικά ο «μνηστήρας» που εμφανίστηκε στον σύμβουλο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Lazard, για να διεκδικήσει το 9% της Alpha Bank. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, μόνον η ιταλική UniCredit εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλους «παίκτες», ρώτησαν σχετικά στην Lazard, αλλά τελικά δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση. Ετσι, μένει μόνο η προσφορά των Ιταλών για τις μετοχές της Alpha Bank. Τις επόμενες ώρες, και όχι για διάστημα μεγαλύτερο του Σαββατοκύριακου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΧΣ και της ιταλική τράπεζας προκειμένου να ανέβει η προσφορά η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Ολα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις της UniCredit ώστε να υπάρξει συμφωνία και τη Δευτέρα, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Οπως έγραφε νωρίτερα το mononews τηρείται σιγή ασυρμάτου από όλες τις πλευρές.

    Είκοσι άτομα, συνεδρίαζαν από τις 5 το απόγευμα στα γραφεία του ΤΧΣ, που βρίσκονται στον 3ο όροφο του κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου 10. Η αίθουσα είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ένα στρατηγείο λήψης αποφάσεων με απόλυτη τήρηση των κανόνων εμπιστευτικότητας. Τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο και τα cd με τις προσφορές (ή την μία προσφορά τελικά) έφτασαν λίγα λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας  σε σφραγισμένο φάκελο.

    Η διαδικασία προέβλεπε ότι το ή τα cd –αν υπάρχουν και άλλες προσφορές- έχουν κωδικούς για να ανοίξουν οι οποίοι παραδόθηκαν στο ΤΧΣ, μετά την λήξη της προθεσμίας,  ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς θα έχει εκ των προτέρων γνώση της οποιας προσφοράς.

    Στο στρατηγείο λοιπόν του ΤΧΣ, συνεδριάζουν τα 9 μέλη του ΔΣ του Ταμείου, οι τρεις εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και ESM.

    Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Lazard, που είναι ο σύμβουλος αποεπένδυσης του Ταμείου, όπως και εκπρόσωποι της Alpha Bank υπό την καθοδήγηση του  CFO  της τράπεζας  Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου.

    Αν επιβεβαιωθεί ότι δεν υπερχει άλλη προσφορά για το πακέτο της Alpha Bank, το πιο πιθανό είναι ότι η  Unicredit, αν δεν έχει βελτιώσει το τίμημα εξαγοράς, θα κληθεί από το Ταμείο να το πράξει και να ανεβάσει την τιμή.

    Διότι, το ΤΧΣ δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την πρόταση εξαγοράς στο 1,33 ευρώ, όταν η μετοχή της τράπεζας  διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ από το χαμηλό 1,395 μέχρι το υψηλό 1,492 ευρώ κατά τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Τι συμβαίνει τώρα στο «war room» του ΤΧΣ – «Σιγή ασυρμάτου» για τις προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ