• ΑΓΟΡΕΣ

    Εν αναμονή του book building της Εθνικής η αγορά – Αναζητούνται οι ξένοι επενδυτές, στα επίπεδα του… 2008 η συμμετοχή τους!

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Άλλα 20 εκατ. ευρώ συνολικές πωλήσεις από τους ξένους στο Χρηματιστήριο (Χ.Α.) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. και συνολικές εκροές (καθαρές) μεγαλύτερες από 350 εκατ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς!

    Το θέμα είναι ότι ο τζίρος πλέον έχει υποστεί καθίζηση, όσο οι ξένοι δεν συμμετέχουν ενεργά. Είναι σημαντικό ότι η διοίκηση του Χ.Α. βρίσκεται στην κυριολεξία με μία… βαλίτσα στο χέρι γυρίζοντας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, προβάλλοντας τις ελληνικές μετοχές.

    Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται πάντως, να αλλάξει τις επόμενες μέρες.

    Εκκρεμεί η συναλλαγή στην Alpha Bank, καθώς εκτός απροόπτου, με ορόσημο την Παρασκευή, θα φανεί αν η Unicredit ή άλλη ξένη τράπεζα ή επενδυτής, ενδιαφερθεί να αποκτήσει το 9% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ.

    Από την άλλη, την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα εκκινήσει η διαδικασία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών για την πώληση ποσοστού 20% (κάποιες άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για 25%) που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα (40% συνολικά).

    Από 55% που ήταν η συμμετοχή των ξένων στον τζίρο τον Σεπτέμβριο ή σχεδόν από 57% τον περασμένο Φεβρουάριο που ξεκινούσε το πάρτι στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό αυτό έχει κατέλθει σε 51%.

    Στην προ της κρίσης εποχή οι ξένοι θεσμικοί ήταν εκείνοι που πρωταγωνιστούσαν στις ημερήσιες συναλλαγές.

    Έτσι, ήταν υπεύθυνοι για το 49% των συναλλαγών το 2007, για το 51% το 2008, για το 42% το 2010 και για το 36% το 2011.

    Το 2012, στην εποχή των μνημονίων δηλαδή, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στον όγκο των συναλλαγών είχε υποχωρήσει κάτω από το 30% (28%).

    Ακόμα και στο πάρτι του Ιουλίου 2023, όταν ο δείκτη βρέθηκε πάνω από τις 1.350 μονάδες, οι ξένοι επενδυτές είχαν πραγματοποιήσει το 51,9%.

    Ταυτόχρονα, παρατηρεί κανείς, ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συναλλαγές έχουν μειωθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση το διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου, όταν και έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της Unicredit για την απόκτηση του 9% της Alpha.

    Η μέση αξία συναλλαγών στο Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε κατακόρυφα στα 76,8 εκατ. ευρώ από 124 εκατ. ευρώ στις 13 Οκτωβρίου!

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και χθες, μισή ώρα πριν από την λήξη των συναλλαγών, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα… 42 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIANumbers Οκτωβρίου 2023, διαμορφώθηκε ως εξής:

    – Δημιουργήθηκαν 2.186 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών σε σχέση με 3.649 νέους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,04 δισ. (2,72% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

    – Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €74,72 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,27%, σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (€74,52 δισ.).

    – Η Αξία Συναλλαγών για τον Οκτώβριο 2023 έφτασε τα €2.032,72 εκατ. σημειώνοντας μείωση κατά 4,25% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €2.122,93 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.017,27 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 99,82%.

    – Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €20,15 εκατ. κατά το μήνα Οκτώβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €20,15 εκατ. τον Οκτώβριο.

    – Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,79% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,21% για τους Ημεδαπούς.

    – Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €9,12 δισ. η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €8,69 δισ. και το Λουξεμβούργο με αξία χαρτοφυλακίου €4,57 δισ.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο

    Goldman Sachs: Καλύτερες οι μακροοικονομικές προοπτικές το 2024 – Τα δύσκολα έχουν τελειώσει

    NBG Securities: Ισχυρά αποτελέσματα για τις τράπεζες στο γ’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ