• Τράπεζες

  Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ οι προσφορές (upd)

  Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

  Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


  Εξαιρετική φαίνεται ότι είναι η διαδικασία της δημόσιας προφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

  Στις 12:00 η ώρα οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, και ανεβαίνουν λεπτό με λεπτό…

  Σημειώνεται ότισ στα πρώτα 20 λεπτά που άνοιξε το βιβλίο προσφορών ξένοι και Έλληνες θεσμικοί προσέφεραν 1 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι καλύφθηκε ήδη η προσφορά των μετοχών.

  Να σημειωθεί ότι η εν εξελίξει διαδικασία της δημόσιας προσφοράς από το ΤΧΣ που ξεκίνησε σήμερα στις 10:00 το πρωί θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα.

  Χθες 20 από τους ισχυρότερους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές κλήθηκαν στην Εθνική Τράπεζα από τον CEO, Παύλο Μυλωνά, και τον επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλη Καραμούζη.

  Οι συναντήσεις έγιναν με απόλυτη μυστικότητα, η πρώτη στις 11 το πρωί και ακολούθησε δεύτερη στις 2 το μεσημέρι.

  Το θέμα συζήτησης ήταν ένα και μοναδικό: αφορούσε τη διάθεση μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ΕΤΕ, σε συνδυασμένη προσφορά που θα τρέξει παράλληλα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

  Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν λάβει πρόσκληση για να παραβρεθούν στις δύο αυτές συναντήσεις ήταν οι επιχειρηματίες Γιώργος Περιστέρης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Ευτύχης Βασιλάκης. Οι εφοπλιστές Πετρος Παππάς, Αριστείδης Πίττας, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, όπως και μέλη της οικογένειας Μαρτίνου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προσκληθεί επίσης και άλλα μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, αλλά και εκπρόσωποι family office, και εν γένει διαχείρισης επενδύσεων.

  Στις δύο συναντήσεις οι κ. Παύλος Μυλωνάς και Βασίλης Καραμούζης ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις προοπτικές της Εθνικής και εστίασαν στην ισχυρή κερδοφορία της -τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο 2023 ανήλθαν στα 791 εκατ. ευρώ, από 680 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι-, στον στόχο για διανομή μερίσματος σε ποσοστό 30% από τα κέρδη του 2023, στη μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 3,6% (που είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών).

  Και επίσης υπογράμμισαν πως η η Εθνική είναι έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα των χορηγήσεων εκμεταλλευόμενη την ισχυρή της κεφαλαιακή επάρκεια. Σημειώνοντας ότι στο 9μηνο φέτος οι εκταμιεύσεις ήταν της τάξης των 1,9 δισ ευρώ.

  Αναφορά έγινε και στις ανακοινώσεις του Ταμείου που αφορούν τη διάθεση του 20% της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ (κατέχει συνολικά το 40,4% της τράπεζας) και στην περίπτωση που υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση θα διαθέσει επιπλέον 2%, με εύρος τιμής ανάμεσα στα 5 ευρώ με 5,44 ευρώ.

  Το τίμημα

  Μέχρι τα επίπεδα των 1,095 δις ευρώ μπορεί να φτάσει η αξία της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών της Εθνικής στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτό, στην περίπτωση που εκχωρηθεί το 20% +2% από το συνολικό πακέτο (40,39%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, και υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή για τη διάθεση των μετοχών θα διαμορφωθεί στο άνω άκρο του εύρους που έχει προσδιοριστεί στα 5,44 ευρώ ανά μετοχή

  Αν η προσφορά γίνει στα 5 ευρώ, που είναι το κάτω άκρο του εύρους, τότε η αξία των μετοχών που θα παραχωρηθούν θα φτάσει στα 1,006 δις ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» της παραχώρησης το 85% θα διατεθεί μέσω της διεθνούς προσφοράς για την οποία αναφέρεται ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ισχυρότατη ζήτηση, ενώ το υπόλοιπο 15% θα αφορά το ελληνικό σκέλος της προσφοράς.

  Όπως όλα δείχνουν το ΤΧΣ δεν θα περιοριστεί στο minimum της παραχώρησης που είναι το 20% της Εθνικής (δηλαδή 182.943.031 μετοχές) αλλά θα προχωρήσει και σε επιπλέον διάθεση 18.294.303 μετοχών που αντιστοιχούν στο 2%.

  Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών παραπέμπει σε ένα discount μέχρι και 8,08% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής που ήταν στα 5,44 ευρώ.

  Χθες η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά κλείνοντας στα 5,482 ευρώ ένδειξη ότι η αγορά πιστεύει στις επιχειρηματικές προοπτικές της τράπεζας.

  Στο εφετινό 9μηνο η καθαρή λογιστική αξία της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 7,39 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς με παραχώρηση στο κάτω άκρο των 5 ευρώ, η τιμή διαμορφώνεται στο 67,6% της ενσώματης αξίας της τράπεζας. Ενώ στο υψηλό στο 5,44 ευρώ ισοδυναμεί με 73,6% της καθαρής ενσώματης θέσης.

  Όταν η πώληση από το ΤΧΣ του 1,4% της Eurobank έγινε στο 91,3% της τρέχουσας ενσώματης λογιστικής αξίας της τράπεζας, ενώ η διάθεση του 8,98% της Alpha Bank έγινε στο 52,3% της καθαρής λογιστικής αξίας.

  Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, η αρχική δημόσια προσφορά αφορά 27.441.455 μετοχές της ΕΤΕ, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στα 30.185.600 μετοχές, από τη στιγμή που θα εκφραστεί η αντίστοιχη ζήτηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αξία των προς παραχώρηση μετοχών αναμένεται να κινηθεί από τα 150,9 εκατ ευρώ μέχρι τα 164,2 εκατ ευρώ.

  Καθοριστικό στοιχείο όλων αυτών, τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο σκηνικό, είναι η τελική τιμή παραχώρησης που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα μπορεί να ενσωματωνει discount της τάξης του 6%. Αυτό όμως αναμένεται να κριθεί από την ροή των εξελίξεων.

  Αναφορικά με την ελληνική προσφορά σύμβουλος είναι η EUROXX Χρηματιστηριακή η οποία μαζί με την ΕΘΝΙΚΗ Χρηματιστηριακή θα έχουν και ρόλους συντονιστών και κύριων αναδόχων.

  Τέλος αναφέρουμε ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή πανελλαδικά ένα δίκτυο 313 υποκαταστημάτων, όπως επίσης 14 καταστήματα χωρίς ταμεία, 16 γραφεία συναλλαγών, 5 μονάδες εταιρικής τραπεζικής και 1,467 ΑΤΜ.

  Η τράπεζα παρέχει υπηρεσίες σε ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της Ελλάδος εξυπηρετώντας 5,7 εκατ ενεργούς πελάτες , προσφέρει επίσης προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής με 3,9 εκατ ψηφιακούς χρήστες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Διαβάστε επίσης

  Εθνική: Τα μυστικά ραντεβού Μυλωνά με 20 top επιχειρηματίες και εφοπλιστές – Όλο το παρασκήνιο και τα ονόματα

  Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση Μυλωνά σε 20 επενδυτές – Τα 4+2 πλεονεκτήματα της Εθνικής Τράπεζας

  Ακίνητα 240 εκατομμυρίων βγάζει προς πώληση η Εθνική  ΣΧΟΛΙΑ