• Τράπεζες

    Αποχωρεί το ΤΧΣ από τις τράπεζες: Πρώτο ορόσημο το τέλος του 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αποχωρεί τοΤΧΣ από τις τράπεζες Πρώτο ορόσημο το τέλος του 2022

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββός


    Την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ακόμη και πριν εκπνεύσει το 2022, προγραμματίζουν κυβέρνηση και θεσμοί, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν και οι κινήσεις δεν αποβούν εις βάρος του Δημοσίου.

    Το Δημόσιο, βεβαίως, δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τα κεφάλαια που έχει βάλει στις τράπεζες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να μείνει ως βασικός μέτοχος σε αυτές για πάντα, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

    Το παραπάνω είναι προφανής απαίτηση και των ξένων επενδυτών οι τράπεζες να επιστρέψουν πλήρως στον ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα που η χώρα έχει φύγει από τη μαύρη περίοδο των μνημονίων.

    Οι λόγοι της εξόδου

    Προς αυτήν την κατεύθυνση συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις που διευκολύνουν το εγχείρημα:

    – O «Ηρακλής» έχει μειώσει δραματικά τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.
    -Οι τράπεζες προχωρούν με στόχο να περάσουν σταδιακά στην κερδοφορία.
    -Η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται.
    -Ο νόμος προστατεύει τα στελέχη του ΤΧΣ για να προχωρήσουν την αποεπένδυση.
    -Προχωρούν νέες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του Ταμείου προκειμένου η αποεπένδυση να προχωρήσει απρόσκοπτα.

    Για το σκοπό αυτόν ο Ταμείο θα επιλέξει συμβούλους με στόχο έναν και μόνον: Να εξυπηρετήσει τον παραπάνω σκοπό μέσα στην επόμενη διετία .

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο

    Χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ .

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών- κυβέρνηση και θεσμοί- αφορούν κυρίως αυτό το θέμα, της αποεπένδυσης ενώ ένα δεύτερο κομμάτι αποτελεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα στελέχη που πλαισιώνουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

    Όπως δηλώνουν αρμοδίως πηγές στο Mononews, ο νόμος ο οποίος οδήγησε το ΤΧΣ στις τράπεζες και που αφορά μια δύσκολη περίοδο της χρηματοοικονομικής ιστορίας της χώρας μεταβάλλεται περαιτέρω. Η επενδυτική κοινότητα αλλά και οι ίδιοι οι θεσμοί για μια σειρά από λόγους επιθυμούν πια τα πιστωτικά ιδρύματα να επιστρέψουν στην προτεραία τους κατάσταση πολλώ δε μάλλον που αποκαθιστούν και την κεφαλαιακή τους υγεία με εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Μέσα στο διάστημα που ακολουθεί το Ελληνικό δημόσιο και με δεδομένο πως η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επιτρέπει την εφαρμογή του σχεδίου αποεπένδυσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό προϋποθέσεις θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Το πολιτικό μήνυμα της συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση και η σημασία του για τους ξένους επενδυτές

    Τέσσερις άξονες αναμορφώνουν το ΤΧΣ – Οι θεσμοί άμεσα καταθέτουν τις απόψεις τους

    Διπλός έλεγχος για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες – Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ