• Τράπεζες

    Alpha Bank: Το πολιτικό μήνυμα της συμμετοχής του ΤΧΣ στην αύξηση και η σημασία του για τους ξένους επενδυτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ

    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ


    To 9% της συμμετοχής του ΤΧΣ, μετά την ομόφωνη απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank, υπήρξε η χρυσή τομή μεταξύ όσων υποστήριζαν πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να συμμετέχει με όλο του το ποσοστό, 10,96%, για να καλύψει κάποιο κομμάτι παλιότερων απωλειών και της άποψης της κυβέρνησης που θέλει με κάθε τρόπο να σηματοδοτήσει την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες και την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα.

    Αυτό επιτεύχθηκε με σαφήνεια στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τώρα το μικρό ποσοστό που κατέχει το Ταμείο στην Alpha Bank δεν βοηθούσε το στόχο.

    Παρ’ όλα αυτά, επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν να καταγράψουν με σαφήνεια τη σταδιακή αποχώρηση του ΤΧΣ, το οποίο εκτιμάται πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα οργανώσει placement για να πουλήσει τμήματα των συμμετοχών του εφόσον οι χρηματιστηριακές συνθήκες το επιτρέψουν.

    Η αξιοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου πάντως υπάρχει σκέψη να γίνει με τρόπο πιο επαγγελματικό από συμβούλους που θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι ανά περίπτωση όπως μέχρι τώρα γίνεται.

    Η συζήτηση για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες βρίσκεται άλλωστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων και με τους θεσμούς και αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η αλλαγή ηγεσίας στο Ταμείο όπως επίσης και η ισχυροποίηση του Γενικού Συμβουλίου που είναι αυτό το οποίο πάντα ανεξάρτητα λαμβάνει τις αποφάσεις.

    Το γεγονός πάντως πως το Ταμείο δημοσιοποίησε μόνον την πρόθεσή του για συμμετοχή στην αύξηση της Alpha Bank και όχι την γνωστοποίηση του ποσοστού διαμόρφωσε ένα πλέγμα σύγχυσης τουλάχιστον ως προς τους ξένους επενδυτές οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις απευθύνθηκαν με όποιον τρόπο μπορούσαν στην κυβέρνηση να τους επιβεβαιώσει το ποσοστό. Ο λόγος ήταν γιατί οι ξένοι επενδυτές θέλουν τις ελληνικές τράπεζες πλήρως ιδιωτικές και με όσο λιγότερη συμμετοχή του Ταμείου χρειάζεται.

    Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας ξεκίνησε ήδη και η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα λήξει αύριο.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λάβει μέρος στο κομμάτι της αύξησης που προορίζεται για το εξωτερικό και που εκπροσωπεί το 80% της αύξησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Alpha Bank: Ξεκίνησε η αύξηση κεφαλαίου

    Alpha Bank: Όλα τα «μυστικά» για την τιμή διάθεσης και την κατανομή των νέων μετοχών, στην ΑΜΚ

    Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί για το ταμπλό η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και το Ελληνικό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ