• Τράπεζες

    Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Πτωχευτικό: «Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον νέο πτωχευτικό της Δεύτερης Ευκαιρίας, που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα «ξεπαγώνει» και η έναρξη των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.

    Σε έξι μέρες οι ιδιώτες θα μπορούν να προχωρούν στη διευθέτηση του συνόλου των οφειλών τους είτε ακολουθώντας τη διαδικασία ρύθμισης, είτε επιλέγοντας την οδό της πτώχευσης.

    Χθες υπήρξε άλλη μία προγραμματισμένη συνάντηση τραπεζιτών, servicers, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα, τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό, τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και τον επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση.

    Η διαπίστωση όλων των πλευρών κοινή. Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει ο πτωχευτικός για τα νοικοκυριά, όμως ο φορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 μήνες ακόμα για να ετοιμαστεί…

    Από την 1η Ιουνίου «ξεπαγώνουν» και για τα ευάλωτα νοικοκυριά οι πλειστηριασμοί, η διενέργεια των οποίων είχε απαγορευτεί από τις αρχές Νοεμβρίου 2020.

    Και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες.

    Και ενώ η Δεύτερη Ευκαιρία είναι προ των πυλών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ο φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς.

    Η αστοχία στη σύσταση του φορέα μπορεί να προκαλέσει και νέες καθυστερήσεις καθώς αυτός αποτελεί ουσιαστικό βραχίονα του νέου πτωχευτικού, διότι θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων και πτωχευμενων δανειοληπτών και στη συνέχεια θα τους τα επαναμισθώνει, προστατεύοντας έτσι το δικαίωμα στέγασης.

    Οι ΚΥΑ ετοιμάστηκαν, έτοιμη είναι και η πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα «τρέχουν» οι λύσεις ρύθμισης και εξυγίανσης, όπως και ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ποσό που θα εισπράττει ο κάθε ένας από τους πιστωτές.

    Ωστόσο πτωχευτικός, φορέας και ευάλωτα νοικοκυριά είναι μία αλυσίδα και αναζητείται μέθοδος για να συνεχιστεί η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών μέχρι τη λειτουργία του φορέα.

    Προς το παρόν η λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι τράπεζες και οι servicers να κατεβάσουν ρυθμούς σε ότι αφορά την προστασία των κορονόπληκτων νοικοκυριών και να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

    Αυτή όμως είναι μία πρόταση στην οποία αντιδρούν οι εταιρείες διαχείρισης, καθώς έχουν αναλάβει τη διαχείριση σχεδόν 100 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συμφωνία κυρίων για «πάγωμα» των πλειστηριασμών δημιουργεί πρόβλημα στις ανακτήσεις οφειλών.

    Και αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ζητήσει να παραταθεί στους 36 από τους 24 μήνες, η χρονική περίοδος για την αξιολόγηση των επιδόσεών τους και τα «πέναλτι» αν υστερήσουν στις ανακτήσεις που έχουν αναλάβει για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Το θέμα αυτό θα περιλαμβάνεται στο νέο εφαρμοστικό νόμο για τον «Ηρακλή ΙΙ».



    ΣΧΟΛΙΑ