• Τράπεζες

    Αλλάζουν οι διοικήσεις στις τράπεζες; Τι είπε η Daniele Nouy στη Λούκα Κατσέλη

    Ντανιέλ Νουί

    Ντανιέλ Νουί. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,


    Mε την πάγια απάντησή της, ο «νόμος είναι ο νόμος», ανταποκρίθηκε η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy στην αναφορά της Λούκας Κατσέλη στο φλέγον θέμα της αντικατάστασης της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

    Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο αρχηγείο του Single Supervisory Mechanism (SSM), στην Φρανκφούρτη και αυτή τη φορά η απάντηση της κ. Nouy άνοιξε ένα «παράθυρο» αφού το «μπαλάκι» για το ζήτημα της αντικατάστασης πέρασε πλέον στους Θεσμούς.

    Η επικεφαλής του SSM άφησε να εννοηθεί ότι αν αλλάξει ο νόμος -κάτι για το οποίο απαιτείται η συγκατάθεση των Θεσμών – η ίδια δεν έχει ένσταση για την παραμονή της κ., Κατσέλη στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει προαναγγείλει  αλλαγή του νόμου, ενώ ήδη έχουν γίνει ζυμώσεις με τους Θεσμούς. Commission και ΕΚΤ δεν προβάλλουν  αντιρρήσεις, όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει να διαφωνεί επί του παρόντος, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης απεμπλοκή των διοικήσεων από την εγχώρια πολιτική ζωή.

    Στην ουσία θα επιδιωχθεί μία γενικότερη βελτίωση του νόμου και όχι μία φωτογραφική διάταξη που να αφορά την πρόεδρο της Εθνικής, αφού άλλωστε ο νόμος είναι προβληματικός.

    Όπως όλοι στην αγορά παραδέχονται, οι περιορισμοί που επιβάλλει, δυσκολεύουν τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών. Υπό το πρίσμα αυτό άλλωστε και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δίνεται παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την αντικατάσταση των μελών δ.σ. και επιτροπών.

    Λούκα Κατσέλη και Daniel Nouy συζήτησαν εκτενώς θέματα που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls που ζητούν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης .



    ΣΧΟΛΙΑ