• Top Stories

    Μετωπική σύγκρουση: Οι ΗΠΑ απέλασαν 35 Ρώσους διπλωμάτες, αντίποινα ετοιμάζει η Ρωσία

    obama Ομπάμα ΗΠΑ


    Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις κατά την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

    Με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο, και την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Μυστικών Υπηρεσιών του ρωσικού Στρατού. Oι Ρώσοι κηρύσσονται «ανεπιθύμητα προσώπα» (personae non gratae)

    Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν δυο ρωσικά κτιριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ. Οι Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι, και οι οικογένειές τους, έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.
    «Οι κυρώσεις εφαρμόζονται σε άτομα που συμμετείχαν σε παραποίηση, τροποποίηση, ή προκάλεσαν υπεξαίρεση πληροφοριών με σκοπό ή αποτέλεσμα να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία» αναφέρεται στο διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσει περαιτέρω στοιχεία που θα συνδέουν τη Μόσχα με την υποκλοπή της αλληλογραφίας του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών, και προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

    H υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία είχε κατηγορήσει ανοιχτά τη Μόσχα ότι βρισκόταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, με στόχο τη διαρροή στοιχείων της ιδίας και αξιωματούχων του κόμματος για να επωφεληθεί ο πιο “φιλικός” προς τη Ρωσία Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επίσης κατηγορήσει δημοσίως τη Ρωσία για παρεμβάσεις στην προεκλογική διαδικασία ΗΠΑ.

    H ρωσική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών της στις αμερικανικές εκλογές, ενώ ήδη έχει κάνει ξεκάθαρο πως θα απαντήσει με απελάσεις Αμερικανών διπλωματών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο «ψυχρός πόλεμος» επιστρέφει – Απειλές, αντίποινα και έντονο παρασκήνιο από ΗΠΑ και Ρωσία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Ερντογάν «κάρφωσε» τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τον ISIS;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ψυχρός Πόλεμος» Νο. 2; ΗΠΑ και Ρωσία ενισχύουν τα πυρηνικά τους

     



    ΣΧΟΛΙΑ