• Κοινωνία

    Σάλος με τον θάνατο του 29χρονου Ελληνοαμερικανού στη Νέα Υόρκη – Για υπερβολική αστυνομική βία κάνει λόγο η μητέρα του

    Γιώργος Ζαπάντης


    Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 29χρονου Ελληνοαμερικανού, Γιώργου Ζαπάντη, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υπέκυψε έπειτα από επίθεση με τέιζερ που δέχτηκε από αστυνομικούς.

    Ο 29χρονος άνδρας ήταν ψυχικά ασθενής, καθώς έπασχε από διπολική διαταραχή, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι γείτονές του ήταν ένα ήσυχο παιδί, που δεν απειλούσε κανέναν και φρόντιζε την 33χρονη αδελφή του, η οποία πάσχει από σύνδρομο down.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ένας γείτονάς του τηλεφώνησε στην αστυνομία και κατήγγειλε τον 29χρονο για οπλοκατοχή. Οι αστυνομικοί του 109ου τμήματος της Νέας Υόρκης, μετέβησαν στο σπίτι του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη στο Γουάιτστόουν, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, και τον εντόπισαν στο υπόγειο ντυμένο μονομάχο, να κρατά ένα σπαθί σαμουράι, με το οποίο όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι τους απείλησε.

    Εκείνοι του ζήτησαν να αφήσει κάτω το σπαθί και όταν εκείνος αρνήθηκε, προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν με την χρήση τέιζερ, που, όμως, αποδείχτηκε μοιραία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαπάντης φέρεται να πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ασθενοφόρο και δηλώθηκε νεκρός στο νοσοκομείο New York-Presbyterian Queens.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις anamniseis.net, σε έξι με οκτώ εβδομάδες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ιατροδικαστή για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Γιώργου Ζαπάντη.

    Η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ιατροδικαστή του Δήμου της Νέας Υόρκης (Office of Chief Medical Examiner) απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί το πόρισμα, καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

    Ερωτηθείσα για τον χρόνο που απαιτείται γι’ αυτές τις εξετάσεις επεσήμανε ότι απαιτούνται έξι έως και οκτώ εβδομάδες. Άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γνωρίζουμε με σαφήνεια τα αίτια του θανάτου στα τέλη Ιουλίου 2020.

    Στο ηλεκτρονικό μήνυμα των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα τις έρευνες για τα αίτια του θανάτου, για πιθανές κυρώσεις στον Αστυνομικό που τράβηξε την σκανδάλη του τίζερ το γραφείο του εκπροσώπου τύπου της Αστυνομίας (DCPI / NYPD) απάντησε κοντολογής:

    «Το συμβάν τελεί υπό εσωτερική αξιολόγηση».

    Τι λέει η μητέρα του 29χρονου Ελληνοαμερικανού

    Όπως περιέγραψε η μητέρα του, Αθανασία Ζαπάντη στον ΑΝΤ1, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση τέιζερ, όταν εκείνος αρνήθηκε να αφήσει κάτω το σπαθί που κρατούσε.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο γιος της κατά διάρκεια της σύλληψης του φώναξε στους αστυνομικούς ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει», όπως ο 46χρονος Αφροαμερικανός, Τζόρτζ Φλοιντ που δολοφονήθηκε από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την κυρία Ζαπάντη, απάντησαν στον 29χρονο ότι «όλοι τα ίδια λέτε».

    «Δεν μπορώ να ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η μητέρα του Γιώργου Ζαπάντη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό.

    «Οι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν με υπερβολική βία. Έπρεπε να είχε έρθει ειδική ομάδα καθώς το παιδί είχε ψυχολογικά προβλήματα», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Βομβολάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

    Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο ύποπτος φαίνεται ότι ήταν άοπλος όταν τελικά συνελήφθη. «Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όταν τραβούσαν το πουκάμισό του», είπε μία μάρτυρας και πρόσθεσε. «Οι αστυνομικοί του απάντησαν: μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανείς δεν σε πνίγει».

    Όπως υποστηρίζουν γείτονες του Ελληνοαμερικανού ήταν ένα ήσυχο παιδί, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ο γείτονας που κάλεσε την αστυνομία φέρεται να παρενοχλούσε συστηματικά τον 29χρονο.

    Αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στη Νέα Υόρκη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου Έλληνα διπολικού, ότι ο γείτονας χειροκροτούσε και φώναζε «μπράβο».

    Δείτε το βίντεο:



    ΣΧΟΛΙΑ