• Κοινωνία

    «Κλείδωσε» ο νέος κατώτατος μισθός – Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

    Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εισέρχεται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, Αθήνα Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Στα 645 ευρώ, αύξηση 10%, κλειδώνει ο κατώτατος μισθός από την από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr. Εντός των επόμενων ημερών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει την εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο, προτείνοντας την οριοθέτηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 640 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων η αύξηση θα φτάνει τα 130 ευρώ το μήνα.

    Η υπουργός Εργασίας έχει στηριχθεί στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο αναλύει την αύξηση των κατώτατων αποδοχών από 5% έως 10%.

    Το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν όλα να ολοκληρωθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όμως αυτό ίσως καθυστερήσει λίγο λόγω πολιτικών εξελίξεων.

    Η απόφαση για την αύξηση των κατώτατων ορίων είναι ειλημμένη και δεν θα επηρεαστεί από την στάση των δανειστών, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, την Παρασκευή η μελέτη των εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστεί στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν πολλάκις εκφράσει τη διαφωνία τους και εγγράφως σχετικά με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καθώς θεωρούν ότι θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα αυξήσει την ανεργία των νέων.

    Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των δανειστών, καθώς η ανεργία των νέων κάτω από 25 ετών δεν έχει μειωθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, παρά την ύπαρξη του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ.

     Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:

    • Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.
    • Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ
    • η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.

    Σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιχείρησης εκ μέρους εργοδοτών να μετατρέψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” και η όποια ασυνήθιστη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλεί την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευ. Τοπούζογλου: Στα δικαστήρια με την Torm για δύο τάνκερ. Τι ζητά η First Ship Lease

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΑΑΔΕ: Τέλος Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων-Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις αποδοχών στο taxisnet



    ΣΧΟΛΙΑ