ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

«Ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει το φως. Η ελπίδα».

Το δυνατό αυτό μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε προς όλους η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, λαμβάνοντας μέρος στις διαδικτυακές συζητήσεις που οργανώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της  Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αδιαμφισβήτητα, η Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO είναι εκείνη που, με εμβληματικό τρόπο, ενσαρκώνει εδώ και πολλά χρόνια το ουσιαστικό νόημα της κοινωνικής προσφοράς. Με συνεχές και πλούσιο έργο στους τομείς του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως επιστέγασμα της μακράς λίστας ευεργεσιών της, το καλοκαίρι του 2020 ο ΟΗΕ τίμησε τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη με το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα», το οποίο αποδίδεται σε διεθνείς προσωπικότητες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τής επέδωσε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιίας, ως έμπρακτη αναγνώριση στο ουμανιστικό  έργο που επιτελεί με θαυμαστή συνέπεια.

Αν μη τι άλλο, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι εκείνη που ανύψωσε και τοποθέτησε τη σημαία της φιλανθρωπίας πλάι στο λαμπερό οικόσημο της μεγαλύτερης επιχειρηματικής οικογένειας του τόπου.

Από το 1990, όταν ξεκινούσε τη δράση της με την ίδρυση του  Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», η Μαριάννα Βαρδινογιάννη (σύζυγος του «πατριάρχη» του κραταιού επιχειρηματικού ομίλου, Βαρδή Βαρδινογιάννη, και μητέρα 5 παιδιών) παραμένει στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς. Φροντίζοντας να δώσει τα διαπιστευτήριά της και στη διάρκεια της πολύπλευρα δύσκολης περυσινής χρονιάς: Εγκαινιάζοντας το νεοπαγές Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, στο πλαίσιο του ανεκτίμητου έργου της, ως ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ελπίδα – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο». Μάλιστα η «Ελπίδα» έχει πλέον στη διάθεσή της και το πρώτο της e-shop, με αντικείμενα cancer care ειδικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μεταξύ πολλών άλλων προσφερόμενων ειδών.

Παράλληλα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρά τις δύσκολες καταστάσεις της πανδημίας, κατάφερε να αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες,  ως πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Ρόλο επίσημο και με διεθνή εμβέλεια που της ανέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Στο πλαίσιο αυτό, οι πολύπτυχες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί μεταφέρθηκαν ταχύτατα και λειτούργησαν με επιτυχία σε ψηφιακή μορφή. Ξεπερνώντας με ευελιξία τον σκόπελο για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπήρχε η δυνατότητα της φυσικής παρουσίας.

Φέτος επίσης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέλαβε να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιονίδα, αναλαμβάνοντας την εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Δημαρχείου και την μετατροπή του σε μουσειακό χώρο.

Επιπρόσθετα, διέθεσε, μέσα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σημαντικά κονδύλια για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αποδεικνύοντας ότι τα ανθρωπιστικά της αντανακλαστικά λειτουργούν πέρα από θεσμούς και επισημότητες.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα