• Κοινωνία

    Γαλλία: 220 πόλεις στη δίνη των ταραχών

    Βίαια επεισόδια στη Γαλλία

    Βίαια επεισόδια στη Γαλλία


    Η επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον του σπιτιού του δημάρχου παρισινού προαστίου προκάλεσε αγανάκτηση στη Γαλλία, όπου η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ήταν, συγκριτικά, πιο ήρεμη, έπειτα από πέντε συναπτά βράδια ταραχών το έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού.

    Ως τη 01:30 [02:30 ώρα Ελλάδας], οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε 78 προσαγωγές σε όλη τη γαλλική επικράτεια, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιο μείζον επεισόδιο.

    Στο Παρίσι και τα προάστιά του προσήχθησαν 20 πρόσωπα ως τη 01:00 [02:00 ώρα Ελλάδας], σύμφωνα με τη νομαρχιακή αστυνομική διεύθυνση.

    Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ, κοινότητας 30.000 κατοίκων, νότιο προάστιο του Παρισιού, έθεσε σε δεύτερο πλάνο την αποκλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων που ήδη διαπιστώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αρκετές γαλλικές πόλεις.

    Έπειτα από αυτή, με φόντο την αναζωπύρωση των επιθέσεων εναντίον αιρετών, ο πληθυσμός κλήθηκε να συγκεντρωθεί σήμερα το μεσημέρι μπροστά σε όλα τα δημαρχεία της Γαλλίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, κατόπιν, αύριο Τρίτη, τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια.

    Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σήμερα.

    Ο αρχηγός του κράτους θέλει να «ξεκινήσει λεπτομερές και πιο μακροπρόθεσμο έργο για να κατανοηθούν σε βάρος τα αίτια που οδήγησαν στα γεγονότα» των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, σύμφωνα με το Ελιζέ.

    Σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, πάνω από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου…

    «Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

    Μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων σε μεγάλο μέρος της χώρας, αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα οι εκκλήσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

    Χθες το απόγευμα, η γιαγιά του εφήβου ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει», απηύθυνε μήνυμα σε όσους συμμετέχουν στις ταραχές.

    Η Ναντιά τους ζήτησε να «μη σπάνε βιτρίνες, να μην διαλύουν σχολεία και λεωφορεία», μέσω του BFMTV.

    «Αποκαμωμένη», «συντετριμμένη», ζήτησε ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού να πληρώσει για την πράξη του «όπως όλοι», διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

    Μερικές ώρες νωρίτερα, Γάλλοι πολιτικοί εξέφραζαν τον φόβο πως ξεπεράστηκε «το όριο» με την επίθεση εναντίον του δημάρχου της Λ’Αΐ-Λε-Ροζ χθες Κυριακή περί τη 01:30 [02:30], όταν αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό εισέδυσε στο σπίτι του, ενώ βρισκόταν στον δήμο.

    Η γαλλική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

    Τρεπόμενη σε φυγή με τα δυο μικρά παιδιά του ζευγαριού, η σύζυγος του δημάρχου Βενσάν Ζανμπράν, η Μελανί Νοβάκ, νομαρχιακή σύμβουλος και συνεργάτης του δήμου, υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση χθες.

    «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ήθελαν να κάψουν το σπίτι» και όταν «κατάλαβαν πως βρισκόταν κάποιος στο εσωτερικό, αντί να σταματήσουν, απεναντίας, έριξαν ομοβροντία πυροτεχνημάτων, κάτι που ήταν εντελώς τρελό», είπε ο Βενσάν Ζανμπράν στη γαλλική τηλεόραση.

    «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν πως θα απειλούσαν να σκοτώσουν την οικογένειά μου», είπε με αγανάκτηση καλώντας να υπάρξει αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου.

    Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός

    Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.

    Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.

    Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.

    Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας.

    Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Πισπιρίγκου: Συγκλονίζει η κατάθεση νοσηλεύτριας – «Δεν έβαλε τις φωνές, δεν έτρεξε να ειδοποιήσει τους γιατρούς»

    Μητσοτάκης: Επίσκεψη την Τρίτη στο Υπουργείο Υγείας

    Επιβεβαίωση mononews: Ο Μάριος Ηλιόπουλος επανέρχεται με βελτιωμένη πρόταση για την ΑNEK και ζητά εξηγήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ