• Κοινωνία

    Αποκάλυψη Mononews: Έτσι «έγειρε» το στέγαστρο Καλατράβα – Έγγραφα φωτιά


    Αυθαίρετο για μια 10ετία, καθώς είχε τοποθετηθεί με άδεια… πέργκολας και χωρίς καμιά συντήρηση για άλλα 10 χρόνια ήταν το εμβληματικό στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ που κόστισε 130 εκατ. ευρώ.

    Και μπορεί κάποιοι όψιμα να αντιλήφθηκαν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και παντελής έλλειψη εργασιών που θα το καθιστούσαν ασφαλές, ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 20ετία, γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν αλλά παρέπεμπαν τις εργασίες στις ελληνικές καλένδες.

    Και σίγουρα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα έπρεπε να ενημερωθεί για τα αυτονόητα προτού κάνει βιντεάκια – κατηγορώ κατά της σημερινής κυβέρνησης για το χάλι που εμφανίζει η στέγη Καλατράβα.

    Παρά το γεγονός ότι το 2015 βρήκε έτοιμο σχέδιο και σχεδόν 9 εκατ. ευρώ για να γίνουν εργασίες στο στέγαστρο, την 4ετία που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε απολύτως τίποτε.

    Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε το τρομακτικό βίντεο που είχε κυκλοφορήσει από τον αγώνα ΑΕΚ – Μπάγερν το 2018 όταν καταγράφηκε έντονη ταλάντωση στο πάνω διάζωμα κι ενώ στο στάδιο βρίσκονταν πάνω από 60 χιλιάδες θεατές.

    Τότε είχαν υπάρξει, πάντως, διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ασφάλεια του ΟΑΚΑ, όμως, μήπως θα έπρεπε να έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλο το στάδιο, και ειδικά στο στέγαστρο που δεν είχε συντηρηθεί για χρόνια;

    Όχι ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε πολλά από το 2019 μέχρι σήμερα που βγήκε στο φως η μελέτη για τη στατικότητα του στεγάστρου που ζυγίζει 8.700 τόνους.

    Όταν δίνεις την άδεια για να γίνουν πολυπληθείς συναυλίες, αλλά και οι αγώνες του Παναθηναϊκού, σημαίνει ότι είσαι σίγουρος για την ασφάλεια του γηπέδου. Είναι όμως έτσι; Και γιατί αφού είχε δοθεί άδεια για να γίνονται εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες, τώρα ξαφνικά αποκαλύπτεται πρόβλημα;

    Μήπως ξεχάστηκαν οι προειδοποιήσεις και αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια;

    Το Mononews σας αποκαλύπτει σήμερα δύο από τα πολλά έγγραφα που υπάρχουν και που σχετίζονται με το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα.

    Το πρώτο έγγραφο που παρουσιάζουμε με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή έξι μήνες πριν από τις εκλογές, είναι από τα πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ με οικονομικά θέματα, για τη διαχείριση που γίνεται και με συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να υπάρξουν έκτακτες δαπάνες οι οποίες αφορούν και το στέγαστρο.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    «Ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογιστηρίου ενημερώνει ότι, όσον αφορά δαπάνες σχετικές με τους εργαζόμενους , έχει το ΟΑΚΑ το δικαίωμα να κάνει αναθεώρηση ζητώντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά χρέη των Ομοσπονδιών προς το ΟΑΚΑ , ενώ το ΟΑΚΑ δεν οφείλει παρά μόνο για το φυσικό αέριο περίπου 1.000.000 ευρώ (η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό) και για καθαριότητα περίπου 80.000 (παλιά υπόθεση σε διαπραγμάτευση) ΑΠΟΦΑΣΗ: Το Δ.Σ. , μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα όπως στο σώμα του προϋπολογισμού 2019 που θα κατατεθεί υπάρξει σημείωση για επιπλέον ανάγκες του ΟΑΚΑ (συντήρηση στεγάστρου Καλατράβα, πιθανό κόστος συντήρησης εγκαταστάσεων, προσλήψεις προσωπικού κτλ). Παράλληλα θα τεθεί ερώτημα στην εποπτεύουσα αρχή σχετικά με τα χρέη των Ομοσπονδιών προς το ΟΑΚΑ.»

    Γνώριζαν δηλαδή ότι χρειάζεται συντήρηση το στέγαστρο και άλλες εργασίες συντήρησης του ΟΑΚΑ αλλά το… συζητούσαν για το αν θα δώσουν χρήματα καθώς φαίνεται ότι το… ταμείο ήταν μείον.

    Στο δεύτερο έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας, με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2023, πριν από 9 μήνες δηλαδή γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του δ.σ. του σταδίου.

    Αφού λοιπόν λαμβάνονται αποφάσεις για… μπογιατίσματα στο ΟΑΚΑ κόστους 120 χιλ. ευρώ, έγινε και μια εισήγηση που είχε κάνει ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Σταμπουλίδης για εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών του Καλατράβα.

    Λέει συγκεκριμένα το έγγραφο:

    «Λήψη απόφασης αναφορικά με την εισήγηση εκ μέρους του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Π. Σταμπουλίδη (αρ. πρωτ: 21/533/25/01/2023) για την τμηματική έγκριση του παραδοτέου «Πρόγραμμα Ασφάλεια και Υγείας» της από 21.11.2022 σύμβασης παροχής υπηρεσιών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ- Κοινοπραξίας ΟΑΚΑ για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της από 25.2.2022 σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βάσει και του εισηγητικού σημειώματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (αρ. πρωτ: 21/544/26/01/2023)

    ΑΠΟΦΑΣΗ: Το Δ.Σ, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, εγκρίνει ομόφωνα: α) την υπ’ αριθμ. πρωτ: 21/533/25/01/2023 εισήγηση εκ μέρους του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Π. Σταμπουλίδη, αναφορικά με την τμηματική έγκριση του παραδοτέου «Πρόγραμμα Ασφάλεια και Υγείας» της από 21.11.2022 σύμβασης παροχής υπηρεσιών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ- Κοινοπραξίας ΟΑΚΑ για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της από 25.2.2022 σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο « Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και β) την παροχή προθεσμίας δέκα (10) ημερών, από την κοινοποίηση της παρούσας, προς την Ανάδοχο Κοινοπραξία για την επανυποβολή του παραδοτέου, κατά τα ανωτέρω».

    Φαίνεται λοιπόν ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 ήξεραν ότι πρέπει να γίνει εκτεταμένη επιθεώρηση στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ, αλλά και στα άλλα στέγαστρα, είχε περάσει ένας χρόνος και ακόμη αποφάσεις δεν έπαιρναν για να γίνει η επιθεώρηση.

    Τελικά, το ΟΑΚΑ επιθεωρήθηκε μόλις πρόσφατα για να φτάσουμε στην αρχική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία έφερε το λουκέτο στο στάδιο.

    Να θυμίσουμε, πάντως ότι και το 2013 υπήρξαν προειδοποιήσεις για το γεγονός ότι το στέγαστρο Καλατράβα που είχε τοποθετηθεί το 2004, δεν είχε συντηρηθεί ποτέ.

    Αλλωστε, ήταν αυθαίρετο μέχρι το 2014 όταν και η τότε κυβέρνηση το νομιμοποίησε. Σε ανακοίνωσή της τον Οκτώβριο του 2014 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραδέχεται ότι δεν μπορούσε να κάνει εργασίες συντήρησης γιατί ήταν αυθαίρετες όλες οι κατασκευές καθώς τοποθετήθηκαν γρήγορα για να προλάβουν τις ημερομηνίες.

    Νομιμοποίησαν το αυθαίρετο

    Λέει η ανακοίνωση του 2014 για τη νομιμοποίηση της… αυθαίρετης ντροπής:

    «Η τακτοποίηση έγινε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 29 του νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013) «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανού με τον τότε αν. Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.

    Η τακτοποίηση αφορά τις εξής κατασκευές:

    • Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
    • Το στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου- H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
    • H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
    • Το Τείχος των Εθνών
    • Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης
    • τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία ομοσπονδιών, κλπ)
    • Όλες οι περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
    • Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
    • Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
    • Αλλαγή χρήσεις στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του – Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών.

    Επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα οι ως άνω κατασκευές ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής.

    Επίσης, για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που είχε να γίνει από το 2004, έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο».

    Όσο για το 2013, δύο έγγραφα είχαν πάει στη Βουλή και προειδοποιούσαν για την κατάσταση.

    Είχαν προγραμματιστεί δύο διεθνείς διαγωνισμοί, ο πρώτος για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προέβλεπε τη συντήρηση όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ.

    «Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του», είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Πολιτισμού. Απίστευτα πράγματα…

    Το 2014 υπογράφεται η απόφαση για να προχωρήσουν τα έργα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς: «Σε συνέχεια της σχετικής συνεργασίας του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας των αναγκαίων πόρων συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων συντήρησης και επισκευής των στεγάστρων και μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια και αναρτήθηκε η έγκριση του ΠΔΕ της Περιφέρειας το οποίο περιλαμβάνει και τα έργα:

    Α) «Έλεγχος και παρακολούθηση της δομοστατικής υγείας των στεγάστρων του Ολυμπιακού Σταδίου, του Ποδηλατοδρομίου και λοιπών μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».

    Β) «Συντήρηση – Επισκευή μεταλλικών κατασκευών στο ΟΑΚΑ».

    Τίποτε από αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα να περάσει από τότε σχεδόν μια δεκαετία για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για το ΟΑΚΑ και τη στέγη Καλατράβα

    Στέγαστρο Καλατράβα: Κόστισε 130 εκατ. ευρώ αλλά δεν συντηρήθηκε σχεδόν ποτέ



    ΣΧΟΛΙΑ