• Real Estate

    Το σχέδιο διάσωσης του Athens Heart από την Εθνική και τους μετόχους της Premia

    Ηλίας Γεωργιάδης (Sterner Stenhus), Βασικός μέτοχος Premia Properties


    Νέα σελίδα για το Athens Heart ανοίγουν η Εθνική Τράπεζα και δύο από τους βασικούς μετόχους της Premia Properties, έχοντας συμφωνήσει στη μεταβίβαση του 95% του ενεργητικού του εμπορικού κέντρου σε νέα εταιρεία, έναντι 15,7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στη συμφωνία εξυγίανσης συμμετέχει η τράπεζα – στην οποία ανήκει ουσιαστικά το mall, αφού είναι ενεχυριασμένο –, η Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη και η εταιρεία συμμετοχών του Ηλία Τσίκλου. Sterner Stenhus και Ηλίας Τσίκλος συμμετέχουν στην Premia κατά 51,6% και 9,8%, αντίστοιχα. Εφόσον η συμφωνία εξυγίανσης πάρει το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο, το εμπορικό κέντρο μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία των δύο επενδυτών με όλες τις άδειες και τις μισθώσεις του, με τίμημα 15,7 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της εταιρείας που ελέγχει το Athens Heart.

    Πρόκειται για τη Doreco Μονοπρόσωπη, η οποία αποσχίστηκε από την Pasal, την εταιρεία ακινήτων του Σωτήρη Θεοδωρίδη στην οποία μπήκε ως λευκός ιππότης ο Ηλίας Γεωργιάδης. Όρος της τράπεζας ήταν η μεταβίβαση της Doreco στην Εθνική, πριν ακόμη την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης της Pasal (νυν Premia). Η συμφωνία με την Εθνική υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, με την Pasal να χάνει τον έλεγχο του mall στην Πειραιώς 180.

    55,5 εκατ. στην Εθνική και ενδιάμεση χρηματοδότηση από την τράπεζα

    Μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση, το Athens Heart έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση από την Εθνική, προκειμένου το mall στoν Ταύρο να συνεχίσει τη λειτουργία του και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

    Το δάνειο από την Εθνική το οποίο θα αποπληρωθεί φτάνει τα 55,5 εκατομμύρια και αποτελεί το 95% των απαιτήσεων του εμπορικού. Από αυτό το ποσό, 14,6 εκατομμύρια θα εξοφληθούν σε μία δόση, ενώ τα υπόλοιπα 43,8 εκατομμύρια δε θα μεταβιβαστούν στους επενδυτές, αλλά θα παραμείνουν στη Doreco και θα ικανοποιηθούν από τη ρευστοποίηση του υπόλοιπου ενεργητικού.

    Στα υπόλοιπα, 165 χιλ. ευρώ θα θα παραμείνει δεσμευμένο σε τραπεζικό λογαριασμό της νέας εταιρείας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποζημίωση, στην περίπτωση που οι οι εργαζόμενοι απολυθούν.

    Έως ότου η συμφωνία εξυγίανσης επικυρωθεί, επενδυτές και τράπεζα καταβάλουν προσπάθεια για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην διαχείριση του εμπορικού, το οποίο ακόμα και πριν από την πανδημία ήταν το mall με τη μικρότερη επισκεψιμότητα, της τάξης των 1,6 εκατ. επισκεπτών. Το 2021 τα έσοδα από τα ενοίκια ήταν 385 χιλ. ευρώ – λιγότερα από το πρώτο πανδημικό έτος οπότε είχαν ξεπεράσει τα 400 χιλ. ευρώ – και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών (marketing, στάθμευση) ήταν 651 χιλιάδες.

    Οι λειτουργικές ζημιές ξεπέρασαν πέρσι τα 12 εκατομμύρια, ενώ διευρύνθηκαν και οι καθαρές ζημιές, στα 14,8 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό πρόσημο στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, πάντως, οφείλεται και σε ζημίες από την αναδιάρθρωση των δανειακών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων σε ονομαστική αξία λόγω της συμφωνίας εξυγίανσης. Παρόμοια είναι η εικόνα της καθαρής θέσης που στο τέλος του 2021 ήταν αρνητική κατά 42,6 εκατομμύρια.

    Η ανακαίνιση και η συμβολή της Deloitte

    Την ίδια ώρα, έχει καταρτιστεί σενάριο αξιοποίησης του ακινήτου βάση εκτίμησης της Deloitte. Το καλύτερο σενάριο θέλει το Athens Heart να ανακαινίζεται και τα καταστήματα να επαναμισθώνονται σε εύλογο μείγμα μισθωτών. Το κόστος ανακαίνισης υπολογίστηκε σε 5,4 εκατομμύρια για το σύνολο της επιφάνειας του mall, δηλαδή τα 54.100 τ.μ., ενώ το βασικό ενοίκιο υπολογίστηκε σε 15 ευρώ το τετραγωνικό. Σε μεσοπρόθεσμo ορίζοντα εξετάζεται η επέκταση του εμπορικού κέντρου στις όμορες ιδιοκτησίες επί της Πειραιώς, από την οποία αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 4.000 περίπου τ.μ. και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για ψυχαγωγικές χρήσεις. Σήμερα, στα 20.000 τ.μ. εμπορικών χώρων φιλοξενεί μάρκες ρουχισμού, υποδημάτων, αξεσουάρ και διαθέτει χώρους εστίασης, όπως το Πλαίσιο, ο Σκλαβενίτης και η H&M.

    Η επιχείρηση διάσωσης του Athens Heart έρχεται τρία χρόνια μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της Εθνικής με την αμερικανική Hines. Η τελευταία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με την τράπεζα στην ανακατασκευή του mall σε premium outlet 22.000 τ.μ. με κινηματογράφο.

    Διαβάστε επίσης

    Project Terra: Νέος επενδυτής και στο βάθος ΑΕΕΑΠ για τα 2.500 ακίνητα της Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ