Σε νέους μισθωτές διατίθενται με τριμερείς – προς το παρόν – συμβάσεις μίσθωσης τα ακίνητα που ενοικίαζε η Briq Properties στην Alpha Bankδεδομένου ότι λήγει στο τέλος του 2027 η σύμβαση της τράπεζας με την εισηγμένη επενδυτική ακινήτων που ελέγχει ο Θόδωρος Φέσσας.

Όπως διευκρίνισε η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, περίπου το 27% των εσόδων της προέρχεται από την Alpha Bank, η οποία ήταν βασική μισθώτρια της Intercontinental International. Briq και ICI συγχωνεύθηκαν στα τέλη του 2024. «Υπάρχουν δύο καταστήματα της Alpha Bank που θα διατηρηθούν, ένα επί της Κηφισίας και ένα στο Παλαιό Φάληρο, αλλά τα υπόλοιπα έχουν ήδη επαναμισθωθεί με εξαίρεση ένα, ενώ κάποια πουλήθηκαν ήδη», εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, Άννα Αποστολίδου. Παράδειγμα κτιρίου που μισθωνόταν στην τράπεζα και θα αξιοποιηθεί εκ νέου είναι το υπό ανάπτυξη ξενοδοχείο της Briq στην πλατεία Σαρόκο στην Κέρκυρα, καθώς και εμπορικό κατάστημα απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός.

1

Η Briq κλείνει φέτος 10 χρόνια από την ίδρυσή της και έχει στο χαρτοφυλάκιό της 51 ακίνητα αξίας 282 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έλαβε 21,6 εκατ. έσοδα από ενοίκια το 2025. Να τονιστεί πως στα 3,72 ευρώ ανέρχεται η εσωτερική αξία της μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 20%.

H Briq υλοποίησε πέρσι επενδύσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πουλήθηκαν ακίνητα 25 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύψει κέρδος ύψους 7,7 εκατομμυρίων, συνολικά. Επίσης, χάρη στις πωλήσεις, ο δείκτης μόχλευσης μειώθηκε στο 36% από 45%. Φέτος τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 34 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον με ορίζοντα διετίας, με έμφαση σε ξενοδοχεία και logistics. Ένα από τα κτίρια που ανακατασκευάζεται και θα εκμεταλλεύεται η Briq είναι τα πρώην γραφεία του Λάλιζα στο λιμάνι Πειραιά, τα οποία μετατρέπονται σε πεντάστερο boutique ξενοδοχείο Modernist, με επένδυση του μισθωτή.

Εν τω μεταξύ, η Briq διερευνά την επέκτασή της εκτός συνόρων. «Στο εξωτερικό, εξετάζουμε ευκαιρίες στην Κύπρο και στη γειτονιά μας. Για αυτό τροποποιήθηκε το καταστατικό, ούτως ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επένδυσης, αν προκύψει ευκαιρία», είπε στους μετόχους ο κ. Φέσσας.

Νέα επένδυση σε γραφεία στη Λ. Ποσειδώνος

«Η Briq δεν διαχειρίζεται μόνο, αλλά αναπτύσσει και ακίνητα», πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη του νέου κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Καλλιθέα, το οποίο πιστοποιείται και ως LEED στη βαθμίδα Gold.

Το ακίνητο αγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αντί 700 ευρώ ανά τ.μ., και φιλοξενούσε τρεις μισθωτές. Το νέο κτίριο οικοδομήθηκε από την αρχή, καθώς το προηγούμενο είχε χτιστεί το 1985. Πλέον διαθέτει 6, αντί για 5 ορόφους, έχει ανωδομή 1.542 τ.μ. και 850 τ.μ. υπόγειων χώρων σε δύο ορόφους, με 12 θέσεις στάθμευσης. Το ενοίκιο που λάμβανε η Briq στην προηγούμενη κατάσταση ανερχόταν στα 7.000 ευρώ και είχε 7,6% απόδοση, ενώ σήμερα ζητείται 45.000 ευρώ μηνιαίως και θα διατηρηθεί η απόδοση, δεδομένου ότι δαπανήθηκαν 6 εκατομμύρια για την ανακατασκευή του. Το 50% της χρηματοδότησης προήλθε από το Ταμείο Ανάκαμψης και, μαζί με την αρχική επένδυση, κόστισε περίπου 2.700 ευρώ ανά τετραγωνικό. «Πρόκειται για το μοναδικο νέο κτίριο σε αυτή την πλευρά της Ποσειδώνος», τόνισε η κ. Αποστολίδου, κάνοντας λόγο για αρκετά ανταγωνιστικό ενοίκιο – σ.σ. περί τα 25 ευρώ ανά τ.μ. – καθώς το κτίριο παραδίδεται έτοιμο προς χρήση. Η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε συζητήσεις με μισθωτές για τη διάθεση ολόκληρου του κτιρίου σε έναν χρήστη, καθώς σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για τμηματική μίσθωση.

Μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή – Σε ισχύ το scrip dividend

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή – είχε ήδη δοθεί προμέρισμα 0,08 ευρώ – ενώ τρέχει και το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος. «Το μέρισμα που δίνουμε δεν προέρχεται από την πώληση των ακινήτων, κρατάμε μια ρευστότητα από τις υπεραξίες που δημιουργούνται από την πώληση των ακινήτων, για τις δύσκολες μέρες», υπογράμμισε ο κ. Φέσσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΕΕΑΠ, η απόδοση για τους μετόχους φτάνει στο 13% από το 2019, οπότε έγινε η πρώτη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Briq. Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 38% τους τελευταίους 12 μήνες, κοντά στην αύξηση του γενικού δείκτη, ενώ το free float φτάνει το 40%, εκ του οποίου είναι 19% μικροεπενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Πατακιούτη (Παπαστράτος/ΡΜΙ): Ο πολυδιάστατος ρόλος της ευημερίας στο εργασιακό περιβάλλον

Δύο εξαγορές στο ραντάρ της Real Consulting – Τζίρος 75 εκατ. το 2026

Δημήτρης Μαλάμος (Όμιλος Πλαστικά Θράκης): Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί συνεχή θωράκιση της παραγωγικής βάσης