• Real Estate

    Σχέδιο του Κολλεγίου Αθηνών για απόβαση στο Ελληνικό- O ρόλος των Σ. Λάτση και Γ. Προκοπίου


    Το δεύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα βάλει θεμέλια στο Ελληνικό φιλοδοξεί να γίνει το Κολλέγιο Αθηνών, με τη διοίκηση να έχει βάλει στο κάδρο την ανέγερση εγκαταστάσεων στην περιοχή ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Lamda Development και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο ανήκει το Κολλέγιο Αθηνών έχουν βρεθεί σε συζητήσεις, με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου της παραχωρησιούχου, δρ Σπύρου Λάτση, ωστόσο δισεπίλυτα παραμένουν ζητήματα, κυρίως οικονομικής φύσης, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν για να δρομολογηθεί η επένδυση.

    Συγκεκριμένα, τροχοπέδη στη λήψη απόφασης είναι η νομική μορφή του Κολλεγίου και κατ’ επέκταση η δυνατότητα χρηματοδότησης ανέγερσης σχολικών εγκαταστάσεων στο παράκτιο μέτωπο.

    Όπως είναι γνωστό, το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν είναι επιχειρηματική οντότητα, αλλά αποτελεί μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Αυτός είναι, μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο στο τραπέζι έχει πέσει η αναζήτηση εξωτερικού χρηματοδότη, με τις ίδιες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν πως φέρεται να υπάρχει συμφωνία με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

    Σημειωτέον ότι ο ιδρυτής της Dynacom είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος .

    Θυμίζουμε πως το διοικητικό συμβούλιο στην Αθήνα συνεργάζεται με το Συμβούλιο των Επιτρόπων στη Νέα Υόρκη για τη διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών.

    Οι σχέσεις της οικογένειας Λάτση με το Κολλέγιο είναι γνωστές, προσφορά της ίδιας είναι το Λάτσειο Διδακτήριο στην Κάντζα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1995, προκειμένου εκεί να μετεγκατασταθεί το Δημοτικό του Κολλεγίου Ψυχικού.

    Οι πιο πρόσφατες εγκαταστάσεις που εγκαινίασε το Κολλέγιο Αθηνών είναι το πρότυπο, δίγλωσσο Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς» στο campus του Ψυχικού, δωρεά της Φωτεινής Λιβανού και της Αλεξάνδρας Βουρέκα-Πεταλά.

    Η επένδυση της Costeas-Geitonas School

    Σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση της Lamda στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, προβλέπεται η ανέγερση εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε δύο περιοχές της ανάπλασης: κοντά στα σύνορα με τον Άλιμο, βόρεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και νότια του κτιρίου ΑμεΑ και ανατολικά, βόρεια του τουριστικού συγκροτήματος με το καζίνο, κοντά στο ιδιωτικό νοσοκομείο που θα αναπτυχθεί.

    Η Lamda έχει ήδη ανακοινώσει από το καλοκαίρι τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Prodea και τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα, με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό.

    Προτού ανακοινωθεί η υπογραφή του MoU προηγήθηκε διαγωνισμός για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό, ενω η συμφωνία προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στην Prodea. Με τη σειρά της, η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει τις σχολικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα εκμισθώσει στην Costeas-Geitonas School.

    Το CGS Ellinikon θα διαθέτει εκπαιδευτικά προγράμματα με επιλογή μεταξύ εθνικού και διεθνούς πιστοποιημένου προγράμματος σπουδών, και της ελληνικής ή αγγλικής ως γλώσσα διδασκαλίας.

    Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του Costeas-Geitonas School, Χρήστος Γείτονας, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του σχολείου θα είναι σε πλήρη αρμονία με την εκπαιδευτική του φιλοσοφία, ενώ «ένα σχολείο στην καρδιά του Ελληνικού θα δημιουργήσει συνέργειες σε πολιτιστικό, αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα».

    Το CGS, με έτος ίδρυσης το 1973, φιλοξενεί σήμερα 1900 μαθητές και 600 εργαζόμενους σε campus 67.000 τ.μ. στην Παλλήνη.

    Στα υπογεγραμμένα MoUs για μελλοντικές αναπτύξεις στο Ελληνικό ανήκει η επένδυση 55 εκατ. ευρώ του ομίλου Φουρλή για την ανάπτυξη ενός εμπορικού πάρκου με την επωνυμία Top Park σε 30.000 τ.μ., η επένδυση ύψους 147 εκατ. για γραφεία 40.000 τ.μ. της Τράπεζας Πειραιώς και έργο της Orilina για ανάπτυξη επώνυμων κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων και yacht club στη μαρίνα Αγίου Κοσμά, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ