• Real Estate

    Πρώτη νίκη της Bluehouse στη δικαστική μάχη με τον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο

    Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ιδρυτής της SPDI


    Την πλευρά της Bluehouse δικαιώνει η απόρριψη της έγκλησης της κυπριακής SPDI του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου – πρώην στελέχους της Eurobank και της Lamda Development – κατά της επενδυτικής, που έφερε στο φως μία δικαστική διαμάχη με αφορμή ένα deal που έμεινε στα χαρτιά και μία μήνυση για απάτη.

    Η τελευταία εξέλιξη, όπως πληροφορείται το mononews, είναι η απόρριψη της έγκλησης που κατατέθηκε από την εταιρεία real estate του κ. Αναγνωστόπουλου από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αδίκημα της απάτης αναφορικά με την εμπορική συμφωνία μεταβίβασης ακινήτου στην Κραιόβα Ρουμανίας. Θυμίζουμε πως η SPDI εγκαλούσε τους συνιδρυτές της Bluehouse, τους Ιωάννη Δεληκανάκη, Βίκτωρ Πιζάντε και Μπάμπη Πανδή.

    Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχτηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν έγινε γνωστή η μήνυση της Secure Property Development & Investment κατά των παρ’ ολίγον συνεταίρων της. Η κυπριακή εταιρεία που είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρισκόταν σε συζητήσεις με τα τότε στελέχη της Bluehouse (ο κ. Δεληκανάκης έχει αποχωρήσει από το 2020) από τον Νοέμβριο του 2013, για σύμπραξη στον κλάδο των ακινήτων, η οποία προέβλεπε χαρτοφυλάκιο 500 εκατομμυρίων ευρώ και συνεργασία με αμερικανικά funds, που εν μέσω των συνομιλιών υπαναχώρησαν.

    Το αδίκημα της απάτης για το οποίο η SPDI έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, τελέστηκε, σύμφωνα με όσα ισχυριζόταν, στην Αθήνα από τις 18 Ιουνίου 2014 έως τις 21 Μαΐου 2015 και ήρθε σε γνώση της στις 9 Ιουνίου 2022. H SPDI είχε βασιστεί, μεταξύ άλλων, σε συμφωνία της Bluehouse με την Praktiker Ρουμανίας, καθώς ένα από τα ακίνητα που θα αγοραζόταν από την κυπριακή εταιρεία του Λ. Αναγνωστόπουλου ήταν το κατάστημα της αλυσίδας στην Κραϊόβα, αξίας 10,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, Bluehouse και Praktiker είχαν συμφωνήσει σε μόνιμη έκπτωση ενοικίου – για λόγους διευκόλυνσης της αλυσίδας λιανεμπορίου – γεγονός που απομείωνε την αξία του καταστήματος κατά σχεδόν 4 εκατομμύρια.

    «Έωλο και αβάσιμο το επιχείρημα Αναγνωστόπουλου»

    H εισαγγελική διάταξη απορρίπτει τον ισχυρισμό δεδομένου ότι ο ίδιος ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της SPDI, προσκόμισε την επίμαχη επιστολή στο Δικαστήριο της Λευκωσίας τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή τρία και πλέον χρόνια πριν από την υποβολή της έγκλησης. Κύκλοι της Bluehouse υποστηρίζουν πως το γεγονός πως η έγκληση της SPDI αφορούσε πράξη που φέρεται να έγινε πριν από 8 χρόνια, δημιούργησε εξαρχής ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η έγκληση δεν υπεβλήθη νωρίτερα, καθώς η πλευρά της SPDI ισχυρίζεται ότι έλαβε γνώση της τελεσθείσας «απάτης» μόλις τον Ιούνιο του 2022.

    Ας σημειωθεί ότι η εισαγγελική διάταξη έχει πλέον καταστεί απρόσβλητη, ενώ επιδίκασε τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της SPDI. Σύμφωνα με αυτή, η πλευρά Αναγνωστόπουλου «προέβη στην υποβολή της εν γνώσει της αβασιμότητας της, επιχειρώντας κατά τρόπο ασύμβατο προς την ποινική διαδικασία να διευρύνει τα όρια ιδιωτικής διαφοράς». Φέρεται, μάλιστα, να χαρακτηρίζει έωλο και αβάσιμο το επιχείρημα του ότι την είχε «ξεχάσει», καθώς αφορούσε μία σοβαρή οικονομική διαφορά εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με την SPDI, στο πλαίσιο της «διαλεύκανσης» των προθέσεων της Bluehouse, έφτασε στα χέρια της επιστολή (προωθημένη από την Praktiker), με βάση την οποία είχαν συμφωνηθεί μειώσεις ενοικίου για τέσσερα χρόνια, άρα όχι ως προσωρινό μέτρο. Με βάση την αντέγκληση της Bluehouse, η συγκεκριμένη επιστολή βρισκόταν στην κατοχή του Λ. Αναγνωστόπουλου τρία χρόνια πριν από την κατάθεση της μήνυσης.

    Πηγές της εταιρεία – που έγινε γνωστή από την ανάπτυξη του McArthurGlen στα Σπάτα, από το οποίο έχει πλέον αποεπενδύσει – αναφέρουν πως η τελευταία εξέλιξη «έρχεται ουσιαστικά να δικαιώσει την υποβολή έγκλησης της Bluehouse ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου της SPDI και του μάρτυρα πρώην στελέχους της SPDI για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους».

    Οι ίδιες πληροφορίες υπενθυμίζουν ως η Bluehouse έχει κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα στα Δικαστήρια της Κύπρου από το 2018 με συνέπεια οι τραπεζικοί λογαριασμοί της SPDI να παραμένουν δεσμευμένοι έως ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Έσοδα 100 εκατ. από τα ακίνητα περιμένει φέτος η Eurobank

    Προκήρυξη νέου ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του Camping Κουρούτας



    ΣΧΟΛΙΑ