• Real Estate

    Έσοδα 100 εκατ. από τα ακίνητα περιμένει φέτος η Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν φέτος στο ταμείο της Eurobank χάρη στο χρυσοτόκο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

    Τα κατά προσέγγιση έσοδα από τα ενοίκια αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, ο CFO του ομίλου, Χάρης Κοκολογιάννης. Το 2022 τα έσοδα από τα ενοίκια έφτασαν τα 88 εκατομμύρια, με τη Eurobank να έχει χτίσει portfolio 1,32 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας σε μεγέθη τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα. Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Prodea, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ που προήλθε, μάλιστα, από την απόσχιση των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, είχε το 2021 στην κατοχή της ακίνητα 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισέπραττε σε ετήσια βάση ενοίκια 145,6 εκατομμυρίων.

    Η «σάρωση» του χαρτοφυλακίου της Eurobank δείχνει ότι τα 254 ακίνητα καταλαμβάνουν επιφάνεια 970.795 τετραγωνικών μέτρων, έκταση που είναι μισθωμένη κατά 93%. Η απόδοση των ακινήτων φτάνει το 7,2% και το yield είναι υψηλότερο στην κατηγορία των καταστημάτων, παρόλο που αντιστοιχεί μόλις στο 13% του χαρτοφυλακίου. Τα καταστήματα είναι στον αριθμό 79 και έχουν αποτιμηθεί σε 169 εκατ. ευρώ. Η επιφάνεια τους είναι 86.129 τ.μ., ο δείκτης πληρότητας φτάνει στο 82% και αποφέρουν 11 εκατ. ευρώ από μισθώματα.

    Επένδυσε στην Κηφισίας – Απομακρύνεται από το Ελληνικό

    Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα το 1/3 καταλαμβάνουν τα 63 γραφειακά κτίρια της Eurobank αξίας 438 εκατ., συνολικής επιφάνειας 284.408 τ.μ., εκ των οποίων το 91% είναι μισθωμένο. Η αξία τους φτάνει τα 438 εκατομμύρια και το yield αγγίζει το 7,4%, που σημαίνει ότι τα ενοίκια ανέρχονται σε 29 εκατομμύρια. Στα γραφεία εξάλλου ήταν και η πρώτη επένδυση της Eurobank, αφού στο τέλος Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η εξαγορά του υπό ανάπτυξη συγκροτήματος από τη Dimand.

    Το campus των 11.000 τ.μ. κτιρίων θα χρησιμοποιηθεί από την PwC και, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ύψος του μισθώματος, υπολογίζεται ότι στον άξονα της Κηφισίας τα ενοίκια για καινούρια πράσινα γραφεία κυμαίνονται στα 25 ευρώ ανά τ.μ.. Να σημειωθεί ότι η επένδυση της Eurobank ήταν 75 εκατομμύρια ευρώ. Οπισθοχώρησε όμως, καθώς φαίνεται, από την επένδυση των 140 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, όπου θα ανέπτυσσε πύργο γραφείων για να στεγάσει την έδρα της η τράπεζα.

    Στα τέλη του περασμένου Μαΐου η Eurobank είχε έρθει σε συμφωνία με τη Mart, το δίκτυο χονδρικής του Σκλαβενίτη, για τη αγορά 9 ακινήτων έναντι 91 εκατομμυρίων. Αυτά εντάσσονται στην κατηγορία των big boxes (μεγάλα καταστήματα) και σούπερ μάρκετ, από την οποία η τράπεζα εισπράττει ενοίκια 25 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για 34 κτίρια συνολικής επιφάνειας 274,292 τ.μ. και αξίας 350 εκατομμυρίων, με απόδοση 7,4%, που αντιστοιχούν στο 1/4 του κλάδου real estate του ομίλου.

    Τέλος, η κατηγορία μεικτών χρήσεων μετρά 28 ακίνητα με αξία 195 εκατομμυρίων, μισθωμένα κατά 81%, με yield 6,3% και ενοίκια 10 εκατ. ευρώ. Σε 22 ακίνητα logistics 154,617 τ.μ. έχει επενδύσει η τράπεζα, εισπράττοντας 7 εκατομμύρια, τα οποία έχουν αποτιμηθεί σε 96 εκατομμύρια και η απόδοσή τους είναι υψηλότερη από αυτή του μέσου όρου, φτάνοντας το 7,7%. Τα 28 ακίνητα ειδικών χρήσεων (όπως είναι τα κτίρια παιδείας, υγείας και περίθαλψης) έχουν αξία 72 εκατομμύρια και μισθώνονται προς 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Η Eurobank φαίνεται να έχει σε εξέλιξη την προσπάθεια δόμησης ενός «βελτιστοποιημένου» χαρτοφυλακίου, καθώς τον Ιούνιο είχε επτά ακίνητα περισσότερα, αλλά είχε ήδη ανακοινώσει την αποεπένδυση από assets 20 εκατομμυρίων. Πλέον, στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων δεν υπάρχουν κατοικίες (τον Ιούλιο μεταβίβασε σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα οικιστικό ακίνητο στη Βουλιαγμένη προς 9,3 εκατ. ευρώ), αλλά ούτε και τουριστικά. Αποεπενδύει, εξάλλου, σταδιακά και από τη Grivalia Hospitality, τον τουριστικό βραχίονα της Grivalia που οδεύει προς χαρτοφυλάκιο 1 δισ. κι έχει μεταφέρει πρόσφατα την έδρα της στην Ελλάδα, με επενδύσεις σε Πεταλιούς, Κυκλάδες και αθηναϊκή ριβιέρα. Ποσοστό 10% θα περάσει στον μεγαλομέτοχο της Grivalia Hospitality Πρεμ Γουάτσα, μέσω της Fairfax, έναντι 48,3 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ