• Real Estate

    Προς ναυάγιο η αξιοποίηση του πρώην «Φωκάς» στη Σταδίου – Έξωση για τους Ισραηλινούς


    Στην έξωση των Ισραηλινών επενδυτών της WGH φέρεται να καταλήγει το σχέδιο αξιοποίησης του διατηρητέου που στέγαζε το πολυκατάστημα του Φωκά στην οδό Σταδίου.

    Ο ΕΦΚΑ, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, έχει καταγγείλει τη σύμβαση με την Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη Α.Ε., της οποίας μέτοχος είναι η WHG Real Estate.

    Πρόκειται για όμιλο ισραηλινών συμφερόντων, συνεργάτη της επίσης ισραηλινής Brown Hotels, η οποία θα αναλάμβανε να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο, μετά την αποπεράτωση της ανακαίνισης.

    Να διευκρινιστεί ότι η WHG διαθέτει ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται όλα τα ξενοδοχεία της Brown στην Ελλάδα, ακόμα και αυτά που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

    Η υπόθεση ξεκινά ήδη από τον Μάρτιο του 2023, οπότε καταγγέλθηκε η σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου με τους Ισραηλινούς επενδυτές, όταν διοικητής του ΕΦΚΑ ήταν ακόμη ο Παναγιώτης Δουφεξής.

    Επίσης, ο ΕΦΚΑ παρακράτησε το ποσό των 220.000 που κατέθεσε η Eastmed ως εγγύηση για την ακριβή εκπλήρωση των όρων της σύμβασης, καθώς όφειλε – μέχρι τον Μάρτιο – μισθώματα 300.000 ευρώ, ενώ κατέπεσε υπέρ του ΕΦΚΑ το Γραμμάτιο Συστάσεως Χρηματικής Παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσού 250.000, που ίσχυε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο λόγος ήταν η μη τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης της μισθώτριας, η οποία έπρεπε να προσκομίσει έκθεσης προόδου εργασιών αποκατάστασης/ανακαίνισης του ακινήτου και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

    Η υπόθεση εξετάζεται μέχρι και σήμερα από τη νομική υπηρεσία του οργανισμού και η Eastmed δεν έχει αποχωρήσει ακόμα από το κτίριο, όπως αναφέρουν πηγές του ΕΦΚΑ στο mononews.

    Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην καταβάλει τα μισθώματα, τα περιθώρια εύρεσης άλλης λύσης, εκτός της έξωσης, είναι στενά.

    Χάνεται και η δεύτερη ευκαιρία του πολυκαταστήματος

    Η βασική στόχευση της Brown ήταν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το ακίνητο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με εξαίρεση ένα μέρος που θα φιλοξενήσει ένα έως δύο καταστήματα και εστιατόρια, σχεδιασμός που θα επικαιροποιηθεί ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς του εμπορικού τριγώνου.

    Η αλυσίδα δεν έχει γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για την αξιοποίηση του ασφαλιστικού ακινήτου έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο ΕΦΚΑ σκοπεύει να επαναπροκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.

    Το πενταώροφο κτίριο 8.453 τ.μ. στη Σταδίου 41 βγήκε σε διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2021.

    Κατατέθηκε προσφορά από το επενδυτικό όχημα των Ισραηλινών που φέρεται να συνδέονται και με τη Brown. Το κτίριο περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Σοφοκλέους και Αιόλου και απέχει 300 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, στην οποία η Brown λειτουργεί ήδη το Lighthouse (πρώην Le Mirage).

    Στον διαγωνισμό ορίστηκε ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 45.000 ευρώ και διάρκεια μίσθωσης 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον πέντε έτη.

    Το κλείσιμο του πολυκαταστήματος Fokas στη Σταδίου ήταν μία από τις τελευταίες και μελανές σελίδες της λιανεμπορικής αλυσίδας που έγραψε ιστορία επί 7 δεκαετίες και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014.

    Το 2009 εμφανίστηκαν οι πρώτες ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ και μαζί με τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας, την αύξηση των υποχρεώσεων, και τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων οδήγησαν στο γκρεμό το πάλαι ποτέ ισχυρό όνομα της αγοράς ένδυσης, με καταστήματα όπως αυτό της Σταδίου να οδηγούνται στο λουκέτο.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Marriott ένα στα πέντε επώνυμα ξενοδοχεία της χώρας – Ποια ελληνική αλυσίδα ακολουθεί

    Dolphin Capital: Προς συμβιβασμό οδεύει η κόντρα Καμπουρίδη – Βρετανών

    ΕΤΑΔ: Στα 257 εκατ. υπολογίζει τη ζημιά από την υπόθεση Μαντωνανάκη



    ΣΧΟΛΙΑ