• Real Estate

    Prodea: Επταετές ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. από την Εθνική

    Άρης Καρυτινός, CEO της Prodea


    Στη σύναψη ομολογιακού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ με την Εθνική προχώρησε πριν από ένα μήνα η Prodea. Το δάνειο, διάρκειας 7 ετών με επιτόκιο Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 1,90% ετησίως θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και για την εξυπηρέτηση γενικών επιχειρηματικών αναγκών της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσό 160 εκατομμυρίων χρησιμοποιήθηκε την ίδια μέρα για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Prodea για την αύξηση του Euribor, έχει ήδη συνάψει σύμβαση αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για δάνεια 575 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δανείων που έχει χετζάρει να ανέρχεται σε 64,9%. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2024, η Prodea προχώρησε στη σύναψη επιπλέον σύμβασης αντιστάθμισης κινδύνων επιτοκίου για δάνεια 350 εκατ. ευρώ.

    Πώληση ακινήτων 104 εκατ. ευρώ

    Όπως αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις της η ΑΕΕΑΠ, στόχος της είναι η ενίσχυση της σύνθεσης του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου με περισσότερα αειφόρα ακίνητα και μέσω της αποεπένδυσης από μικρότερα ακίνητα με χρήση κυρίως τραπεζικού καταστήματος και μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Στο τέλος του 2023 είχε διακρατήσει προς πώληση assets 103,9 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνουν καταστήματα, τράπεζες και γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Μεταξύ αυτών 63 ακίνητα, θυγατρικές στην Κύπρο, δύο ακίνητα στην Ιταλία (ένα εκ των οποίων μεταβιβάστηκε αντί 10,4 εκατ.), καθώς και 20 ακίνητα αξίας 43,5 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου που έχει συμφωνηθεί να μεταβιβαστεί στην Εθνική Τράπεζα. Ήδη, στις 7 Φεβρουαρίου, ολοκλήρωσε την πώληση 18 ακινήτων στο πλαίσιο του μνημονίου που είχε υπογράψει με την ΕΤΕ, αντί 39 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με την εξαγορά του 55% της Mediterranean Hospitality Venture από το Γιάννη Παπαλέκα, η Prodea θα καταβάλει σε τρεις δόσεις το υπόλοιπο τίμημα των 90 εκατ. ευρώ (ποσό 145 εκατομμυρίων το έχει ήδη καταβάλει), ενώ η συναλλαγή περιλαμβάνει και ενδεχόμενο υπερτίμημα, σχετικό με την ανάπτυξη του Porto Paros και την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την επέκταση του θερέτρου.

    Ολοκληρώθηκε το deal για τα ακίνητα Παπαθεοχάρη

    Επιπλέον, στις 7 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η απόκτηση της Δείγμα Επενδυτική, της εταιρείας που κατέχει το εμπορικό συγκρότημα του Διογένης Palace στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο προηγουμένως ανήκε στον όμιλο Παπαθεοχάρη. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο μεταξύ της Δείγμα Α.Ε., των πιστωτών της, των πωλητών και της Prodea, το τίμημα των μετοχών ανήλθε σε 3 εκατομμύρια. Αφού πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατομμυρίων, η Δείγμα Α.Ε. προέβη σε εξόφληση των πιστωτών της και στην απόκτηση ακινήτου έναντι συνολικού τιμήματος 10 εκατομμυρίων, το οποίο είναι λειτουργικά συνενωμένο με το ακίνητο μεικτής χρήσης που είχε ήδη στην κατοχή της η εταιρεία. Την επόμενη, η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση του ακινήτου επί της οδού Πειραιώς 166 – 172, γνωστού ως Αθηνών Αρένα, έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της, η εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 165,2 εκατ., αυξημένα κατά 10,3%, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης των έργων ανάπτυξης, των νέων επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και των νέων εκμισθώσεων. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 222,5 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 116,3 εκατ. το 2022. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 40% σε 73,8 εκατ., καθώς «επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων (ως απόρροια της αύξησης του Euribor) και της αύξησης του φόρου ΑΕΕΑΠ, λόγω της σύνδεσης του με το Επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».



    ΣΧΟΛΙΑ