• Real Estate

    Premia: Πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Αθηνών για τη διάσωση του Athens Heart

    Ηλίας Γεωργιάδης, Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας – Βασικός μέτοχος Premia Properties


    Νέα σελίδα για το «εμπορικό κέντρο της καρδιάς μας», όπως ονόμασε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, ιδρυτής του Athens Heart το mall της Πειραιώς, ανοίγει με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκανε δεκτή τη συμφωνία εξυγίανσης.

    Στη συμφωνία, που κατατέθηκε τροποποιημένη τον περασμένο Μάιο, συμμετέχουν η Εθνική Τράπεζα και δύο από τους τρεις βασικούς μετόχους της Premia Properties. Όπως προκύπτει από την περίληψη, το διατακτικό της απόφασης έχει ως εξής: Συνεκδικάζει αντιμωλία των διαδίκων την αίτηση, την κύρια παρέμβαση και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ασκήθηκαν προφορικά στο ακροατήριο. Απορρίπτει την κύρια παρέμβαση. Δέχεται την αίτηση. Επικυρώνει την από 30 – 7 – 2021 συμφωνία εξυγίανσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 10 – 5 – 2022 τροποποιητική συμφωνία, που συνήφθη μεταξύ της αιτούσας και της εκ του νόμου προβλεπόμενης πλειοψηφίας των πιστωτών της, όπως προσδιορίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

    Το πρώτο πωλητήριο, η Εθνική και το ναυάγιο των συνομιλιών με τη Hines

    Η Εθνική, η Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη και η εταιρεία συμμετοχών του Ηλία Τσίκλου, που συμμετέχουν με 51,6% και 9,8%, αντίστοιχα στην Premia, έχουν συμφωνήσει στη μεταβίβαση του 95% του ενεργητικού του εμπορικού κέντρου σε νέα εταιρεία, έναντι 15,7 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη βούλα του Πρωτοδικείου, η Doreco (όπως λέγεται η εταιρεία που ελέγχει το mall του Ταύρου) μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία των δύο επενδυτών με όλες τις άδειες και τις μισθώσεις του.

    Το σημαντικότερο ασημικό της Pasal, του οχήματος δραστηριοποίησης του Σωτήρη Θεοδωρίδη στο real estate – ο οποίος παραμένει διαχειριστής της Doreco – εξαιρέθηκε από τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Premia και είναι ΑΕΕΑΠ. Το mall είναι στην ουσία ενεχυριασμένο στην Εθνική, αφού όρος της τράπεζας ήταν η μεταβίβαση της Doreco (που αποσχίστηκε από την Pasal) πριν ακόμα μπει ως λευκός ιππότης στην εταιρεία ακινήτων ο Ηλίας Γεωργιάδης.

    Πριν το 2010, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης είχε εκφράσει την πρόθεση του να βρει επενδυτή για το 50% του εμπορικού του Ταύρου, ενώ το 2017 η σκιώδης ιδιοκτήτρια του Athens Heart συνομιλούσε με την αμερικανική Hines για την πώλησή του. Παρόλο που η Hines είχε εκδώσει επίσημες ανακοινώσεις για τη μετατροπή του Athens Heart σε premium outlet με κινηματογράφο (θα μετονομαζόταν μάλιστα σε Gazi Outlet), η επενδυτική εταιρεία υπαναχώρησε, τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά και το mall ενεχυριασμένο στην Εθνική.

    Το δάνειο από την Εθνική το οποίο θα αποπληρωθεί φτάνει τα 55,5 εκατομμύρια και αποτελεί το 95% των απαιτήσεων του εμπορικού. Από αυτό το ποσό, 14,6 εκατομμύρια θα εξοφληθούν σε μία δόση, ενώ τα υπόλοιπα 43,8 εκατομμύρια δε θα μεταβιβαστούν στους επενδυτές, αλλά θα παραμείνουν στη Doreco και θα ικανοποιηθούν από τη ρευστοποίηση του υπόλοιπου ενεργητικού.

    Η επόμενη μέρα

    Αν και το ακίνητο δεν έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της ίδιας της ΑΕΕΑΠ, η Premia εξετάζει «από κοντά» την περίπτωση της απόκτησής του, ενώ στα σχέδια είναι να εμπλουτιστεί με περισσότερες χρήσεις, όπως είναι οι εκπαιδευτικές, όπως πληροφορείται το mononews.

    Athens Heart
    Athens Heart

    Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι επενδυτές είναι ήδη έτοιμοι για την επόμενη μέρα, έχοντας αναθέσει στη Deloitte την κατάρτιση σεναρίου αξιοποίησης του ακινήτου. Το βέλτιστο σενάριο θέλει το Athens Heart να ανακαινίζεται και τα καταστήματα να επαναμισθώνονται σε εύλογο μείγμα μισθωτών.

    Το κόστος ανακαίνισης υπολογίστηκε σε 5,4 εκατομμύρια για το σύνολο της επιφάνειας του mall, δηλαδή τα 54.100 τ.μ., ενώ το βασικό ενοίκιο υπολογίστηκε σε 15 ευρώ το τετραγωνικό. Σε μεσοπρόθεσμo ορίζοντα εξετάζεται η επέκταση του εμπορικού κέντρου στις όμορες ιδιοκτησίες επί της Πειραιώς, από την οποία αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 4.000 περίπου τ.μ. και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για ψυχαγωγικές χρήσεις. Πριν ακόμα εγκριθεί με δικαστική απόφαση η συμφωνία εξυγίανσης, η Doreco πρόσθεσε στο καταστατικό της την παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ και διαφήμισης.

    Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη του mall, το 2021 τα έσοδα από τα ενοίκια ήταν 385 χιλ. ευρώ και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών (marketing, στάθμευση) ήταν 651 χιλιάδες. Οι λειτουργικές ζημιές ξεπέρασαν πέρσι τα 12 εκατομμύρια, ενώ διευρύνθηκαν και οι καθαρές ζημιές, στα 14,8 εκατ. ευρώ.

    Αυτή είναι η δεύτερη «διάσωση» που επιχειρεί και πετυχαίνει η Premia μέσω των βασικών μετόχων της, αφού προ λίγων ημερών επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Βέροιας η συμφωνία εξυγίανσης της οινοποιητικής Μπουτάρης. Η συμφωνία ρυθμίζει υποχρεώσεις 74 εκατ. ευρώ της εισηγμένης οινοποιητικής. Τα assets της θα περάσουν στην Premia, η Μπουτάρης θα βγει από το Χρηματιστήριο και οι οινοποιητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν από την SSG Ελληνικά Οινοποιεία, που ίδρυσε ο βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ