• Real Estate

    Premia: Διπλό deal με την Εθνική φέρνει η επιστροφή του Athens Heart στο χαρτοφυλάκιο

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος

    O CEO της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος


    Το ντεμπούτο της στα πράσινα γραφεία ετοιμάζεται να κάνει η Premia Properties, εντάσσοντας ξανά στο χαρτοφυλάκιό της το ακίνητο που στεγάζει το Athens Heart στο Μοσχάτο.

    Τη νέα επένδυση, η οποία σε πρώτη φάση κοστολογείται σε 15,7 εκατ. ευρώ όση και η αξία μεταβίβασης του mall στην ΑΕΕΑΠ, πραγματοποίησε η Premia μέσω συμφωνίας εξυγίανσης της Doreco. Πρόκειται για την εταιρεία συμφερόντων του Σωτήρη Θεοδωρίδη, η οποία εξαιρέθηκε από τη συμφωνία εξυγίανσης της Pasal (νυν Premia), με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς. Το Athens Heart ήταν ενεχυριασμένο στην Εθνική, η οποία είχε ουσιαστικά τον έλεγχο του ακινήτου.

    Την απόκτηση του ακινήτου με συνολική δόμηση 54.000 τ.μ. σε οικόπεδο 10,6 στρεμμάτων (χώροι εκ των οποίων 18.500 τ.μ. εκμισθώνονται από εμπορικές επιχειρήσεις) συνοδεύει ακόμα μία συμφωνία της ΑΕΕΑΠ με την Εθνική Τράπεζα. Η Premia έχει συμφωνήσει στην αγορά όμορου με το mall οικοπέδου, ιδιοκτησίας της τράπεζας κι έκτασης περί των 2.000 τ.μ. με δυνατότητα ανωδομής σχεδόν 3.500 τ.μ., με σκοπό να επεκτείνει την ανάπτυξη που σχεδιάζει για τη νέα χρήση του Athens Heart, οι οποίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, πράσινα και βιώσιμα γραφεία με μεικτές εμπορικές χρήσεις.

    Η Premia φέρεται να ποντάρει στην αυξημένη ζήτηση για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους στην πρωτεύουσα – η ζήτηση για την ώρα ξεπερνά τα 100.000 τ.μ., σύμφωνα με την αγορά – ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι «χαμηλές πτήσεις» του mall, που υστερεί σε επισκεψιμότητα εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα. Αναφορικά με τα μεγέθη του, τα έσοδα από τα ενοίκια ήταν 385 χιλ. ευρώ και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών (marketing, στάθμευση) ήταν 651 χιλιάδες το 2021, ενώ το mall κατέγραψε λειτουργικές ζημιές άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Εξάλλου, η ΑΕΕΑΠ δεν διαθέτει άλλο συγκρότημα γραφείων, ακόμα και μεικτής χρήσης, ενώ το τελευταίο 12μηνο έχει επενδύσει στην αγορά φοιτητικών εστιών και εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, αποθηκών, εγκαταστάσεων ιδιωτικών σχολείων (της Δούκας) και των οινοποιείων του Κωνσταντίνου Μπουτάρη.

    Το ακίνητο μαζί με όλο τον πάγιο και κινητό εξοπλισμό του, τις ενεργές μισθώσεις, τις διοικητικές άδειες λειτουργίας καθώς και τις άδειες χρήσης και σήματα, μεταβιβάστηκαν στην θυγατρική που συνέστησε η Premia, Primalaft Athens. Στην εταιρεία συμμετέχουν με μερίδιο 50% – 50%, η Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη και η εταιρεία συμμετοχών του Ηλία Τσίκλου, που συμμετέχουν με 51,6% και 9,9%, αντίστοιχα στην Premia. Τόσο το ποσό των 15,7 εκατ. ευρώ όσο και τα κεφάλαια που θα προέλθουν από τη ρευστοποίησης των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Doreco. Όπως αναφέρεται και στο σχέδιο της συμφωνίας εξυγίανσης, που επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 31 Αυγούστου, το δάνειο από την Εθνική το οποίο θα αποπληρωθεί φτάνει τα 55,5 εκατομμύρια.

    Αυτή είναι η τρίτη – και επιτυχημένη – προσπάθεια διάσωσης του Athens Heart, στο 50% του οποίου ο Σωτήρης Θεοδωρίδης προσπάθησε να βάλει πωλητήριο, πριν από το 2010. Το 2017 η Εθνική με την αμερικανικη επενδυτική Hines είχαν συμφωνήσει να μετατρέψουν το mall της Πειραιώς 180 σε premium outlet με κινηματογράφο, το οποίο θα μετονομαζόταν σε Gazi Outlet, αλλά το deal έμεινε στα χαρτιά.



    ΣΧΟΛΙΑ