• Real Estate

    Πώς η Dimand «νίκησε» Dromeus Capital & Alpha Bank στη μάχη για το πρώην εργοστάσιο Εμφιετζόγλου

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Ήταν το 2006 όταν η Dimand ανέλαβε την κατ’ αποκλειστικότητα ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων και αποθηκών της γερμανικής αλυσίδας Aldi στην Ελλάδα, η οποία αποχώρησε από την εγχώρια αγορά το 2010. Έκτοτε, η Dimand δεν ανέλαβε μεγάλο έργο ανάπτυξης στον κλάδο των logistics, με εξαίρεση τις υπηρεσίες για την κατασκευή της μονάδας λιπασμάτων του πολυεθνικού ομίλου Yara στον Βόλο. Το νήμα έπιασε ξανά η εισηγμένη – πλέον – εταιρεία, διεκδικώντας τα ακίνητα που φιλοξένησαν τη βραχύβια βιομηχανία ξυλείας του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

    Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η εταιρεία απέκτησε με δικαστική απόφαση – μέσω της θυγατρικής Απελλού Estate – έκταση περίπου 355 στρεμμάτων, στην οποία σχεδιάζει τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου εμπορικών αποθηκών της βόρειας Ελλάδας, καταβάλλοντας το ποσό των 6 εκατομμυρίων. Τα ακίνητα ήταν προγραμματισμένα να εκπλειστηριαστούν μέσω τριών διαγωνισμών την προσεχή Τετάρτη, με επισπεύδουσα τη Cepal και οφειλέτιδα τη Βάλκαν Ακίνητα, διάδοχο εταιρεία της βιομηχανίας ξυλείας.

    Πρόκειται για τις εξής ιδιοκτησίες: ένα ενιαίο γήπεδο, με τα ημιερειπωμένα και κατεδαφιστέα κτίρια της πρώην βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, συνολικής έκτασης 139,6 στρεμμάτων, που θα εκπλειστηριαζόταν έναντι 2,45 εκατ. ευρώ, ένα ενιαίο γήπεδο 168,6 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης 2,8 εκατ. και μία ιδιοκτησία 40,8 στρεμμάτων, με τιμή εκκίνησης 550 χιλ. ευρώ, τις οποίες απέκτησε συνολικά η Dimand έναντι 116.000 ευρώ παραπάνω από την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού που τελικά ανεστάλη.

    Η απόφαση του Πρωτοδικείου

    Η έκταση κατέληξε στη Dimand ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που επέτρεψε την ελεύθερη πώληση των ακινήτων στην εταιρεία, η οποία παρεμπιπτόντως άσκησε πρόσθετη παρέμβαση στην αίτηση της Cepal.

    ‘Οπως προκύπτει από την απόφαση, εταιρείες όπως η Dromeus Capital, το fund συμφερόντων Αχιλλέα Ρισβά, η αθηναϊκή κατασκευαστική Frigo Stahl και η Alpha Bank (μέσω του Reoco Galaxy IV) είχαν αποστείλει έγγραφες δηλώσεις για την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό. Ωστόσο, εκτός του γεγονότος ότι οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν δεσμευτικές, δεν εμπεριείχαν σαφείς αναφορές για το ύψος του τιμήματος, ούτε για τα επενδυτικά σχέδια που είχαν για τις εκτάσεις, «ώστε να καταδεικνύεται η σοβαρότητα της πρόθεσής τους».

    Αντιθέτως, η Dimand κατέθεσε ότι θα προβεί στην κατάλληλη διαμόρφωση της έκτασης και στην κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Βάλκαν Έξπορτ, για να δημιουργήσει logistics τα οποία θα διαθέσει σε τρίτους. Σημειωτέον ότι η αξία της έκτασης εκτιμήθηκε σε 7,07 εκατομμύρια, ωστόσο όλοι οι προηγούμενοι πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι και το ακίνητο ήταν απαξιωμένο, λόγω της εγκατάλειψης και της θέσης του, με αποτέλεσμα η σαφήνεια του business plan της Dimand να οδηγήσει το πρώην εργοστάσιο Εμφιετζόγλου στην κατοχή της.

    Επί του ακινήτου, η Dimand θα ανεγείρει συγκρότημα αποθηκών 120.000 τ.μ. σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στη δόμηση 55.000 τ.μ. εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση σε δόμηση 65.000 τ.μ., εντός 30 μηνών. Πέραν αυτών, η Dimand θα τοποθετήσει στην οροφή των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας ισχύος 12 MW, κατόπιν εκπόνησης ειδικής μελέτης.

    Η επένδυση σε Βάλκαν Έξπορτ & Softex

    Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του έργου θα φτάσει τα 160 εκατομμύρια όταν ολοκληρωθεί. Ποσό πολλαπλάσιο των 60 εκατομμυρίων, που είχε επενδύσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου από το 2000 έως τα τέλη της δεκαετίας στη Βαλκάν, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μονάδες παραγωγής προϊόντων ξυλείας που ήταν εισαγόμενα. Όταν ήταν στα χέρια του εργολάβου, ξένος όμιλος φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση αξιοποίησης των συνολικά 425 στρεμμάτων του εργοστασίου στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης επίσης ως αποθήκες, ωστόσο το στοίχημα χάθηκε.

    Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση επένδυσης της Dimand σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά ακίνητα της βόρειας Ελλάδας. Τον Μάιο, η εισηγμένη υπέγραψε τρία προσύμφωνα για την αγορά των ασημικών της Softex σε Μεγάλο Πεύκο, Νέα Πέραμο Καβάλας και Δράμα. Τα ακίνητα συμφωνήθηκε να αγοραστούν από τη Dimand έναντι συνολικά 8,5 εκατομμυρίων, με το πιθανότερο σενάριο να αξιοποιηθούν επίσης ως logistics.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Νέα επένδυση για την αγορά 355 στρεμμάτων στη βόρεια Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ