• Real Estate

    Dimand: Νέα επένδυση για την αγορά 355 στρεμμάτων στη βόρεια Ελλάδα

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Στην αγορά εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων στη βόρεια Ελλάδα προχώρησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Dimand, με το ύψος της αρχικής επένδυσης να φτάνει στα 6 εκατομμύρια.

    Δοθέντος ότι πρόκειται για γηπεδικές εκτάσεις, τα σενάρια αξιοποίησής τους σχετίζονται με την ανάπτυξη ως logistics ή τουριστικά ακίνητα, τομείς στους οποίους η Dimand δεν έχει ευρεία παρουσία έως σήμερα. Επίσης, εντός του καλοκαιριού η Dimand προχώρησε σε αλλαγή σχεδίου αναφορικά με το ακίνητο στην Παιανία, στο οποίο η Theracell θα χρησιμοποιούσε πάρκο βιοτεχνολογίας, έχοντας ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.

    Το σχέδιο ναυάγησε, το προσύμφωνο μίσθωσης λύθηκε και η Dimand επέστρεψε την προκαταβολή των 8 εκατομμυρίων, ενώ πούλησε στην Premia το 40% του ακινήτου έναντι 3 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% έχει προσυμφωνηθεί να μεταβιβαστεί στην ΑΕΕΑΠ κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ακινήτου ως συγκροτήματος μικτών χρήσεων και αφού ξεκινήσει η λειτουργία του. Επιπλέον, η Dimand βαδίζει προς την πόρτα της εξόδου από το Moxy, το ξενοδοχείο που ανέπτυξε για την Prodea στη θέση του Σαρογλείου Μεγάρου στην Ομόνοια και στο οποίο διακρατούσε το 55%, ωστόσο το ποσοστό της μειώθηκε εσχάτως σε 10%.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου η Dimand δεν ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ο τζίρος της ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ, από 2,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αυξημένος κατά 56%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επένδυσης (project management), η οποία αποτελεί κύρια δραστηριότητα σε επίπεδο μητρικής. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88%, σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, οι καθαρές ζημιές συρρικνώθηκαν σε 211 χιλ. έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Οι προοπτικές & το κλείσιμο του deal για το Skyline

    Η Dimand προσβλέπει για το υπόλοιπο του 2022 στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την έναρξη εκμετάλλευσης επενδυτικών ακινήτων, όπως τα γραφεία της Kaizen Gaming, στην αγορά και μακροχρόνια μίσθωση, ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων ακινήτων, σε Αθήνα, Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, στην επίτευξη συμφωνιών για την πώληση ακινήτων και στη διεκδίκηση μέσω δημοσίων διαγωνισμών, ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση ακινήτων μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία με επώνυμες τεχνικές εταιρείες. Ενδεικτικά ΣΔΙΤ στο ραντάρ της Dimand είναι η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη θέση της ΧΡΩΠΕΙ και το νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς.

    Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συμφωνία με την Alpha Bank, για τη μεταβίβαση των ακινήτων του Skyline στο κοινοπρακτικό σχήμα που συμμετέχει και η Premia, με μειοψηφικό ποσοστό. Το πακέτο 573 ακινήτων με αξία περί τα 530 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου, καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ