• Real Estate

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ακίνητα 1,12 δισ. το επόμενο επτάμηνο

    • NewsRoom
    Γιάννης Δοξαράς, Property Investor

    Γιάννης Δοξαράς, Property Investor


    Περισσότεροι από 13.000 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας τιμής πρώτης προσφοράς 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους επτά μήνες.

    Όπως εξηγεί στο mononews o Γιάννης Δοξαράς, επικεφαλής της πλατφόρμας Property Investor, τα επιπλέον κεφάλαια μόνο για την ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης σε επενδυτικά ακίνητα μπορούν να φτάσουν τα 250 εκατομμύριων ευρώ μέσα στο 2024, κυρίως λόγω της παλαιότητας του κτιριακού δυναμικού και με δεδομένο ότι υπολογίζεται να μεταγραφεί ένα 30% των ακινήτων.

    «Οι τιμές ξεκινούν και κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. στην Αττική και σε περιοχές του κέντρου όπως τα Πατήσια και ο Κολωνός, με τις ανώτερες τιμές να διαπιστώνονται σε Κολωνάκι και Φιλοθέη, χωρίς να ξεπερνούν, όμως, κατά κανόνα τα 3000 ευρώ/τ.μ., τιμή σημαντικά χαμηλότερα από το market value.

    Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα φτάνουν και κάτω από το όριο των 500 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή.

    Τέλος οι πόλεις εκτός Αττικής και των νήσων που πρωταγωνιστούν στις μεταβιβάσεις είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα και τα Ιωάννινα», σημειώνει.

    Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα παλαιότητας 20 ετών στη Νέα Σμύρνη εκπλειστηριάζεται προς 1.900 έως 2.800 ευρώ/τ.μ. και προς 1.400 έως 2.000 ανά τ.μ., όταν πρόκειται για διαμέρισμα ηλικίας 50 ετών.

    Αντίστοιχα, στα Πατήσια οι τιμές κυμαίνονται σε 1.400 – 1.700 ευρώ και σε 900 έως 1.400 για διαμερίσματα 20 και 50 ετών.

    Επίσης, στην Κηφισιά, οι τιμές ξεκινούν από 1.800 και καταλήγουν στα 2.600 ευρώ για ένα διαμέρισμα παλαιότητας έως 20 ετών, όταν μία αντίστοιχη ιδιοκτησία στη Μύκονο βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 2.500 έως 4.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, για τις περιπτώσεις παλαιών ακινήτων ημερομηνίας κτίσης πριν το 1980 – τα οποία παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία – με επιφάνειες μεγαλύτερες των 200 τ.μ. (γραφεία, διαμερίσματα κ.τ.λ..), οι τιμές κυμαίνονται για ολικές ανακαινίσεις (κουφώματα, πατώματα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά) μεταξύ 400-800 ευρώ ανά τ.μ..

    «Υπάρχουν βέβαια και ακίνητα σχετικά νέα, με ημερομηνίες κτίσης μετά το 2000, όπου σε πολλές περιπτώσεις αρκεί ένα “φρεσκάρισμα” με προϋπολογισμό μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ. Το δύσκολο βέβαια σε όλα τα παραπάνω είναι η έλλειψη εξειδικευμένων συνεργείων, μιας και γνωρίζουμε ότι οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σε αναβρασμό».

    Σε ό,τι αφορά το propertyinvestor.gr, που λειτουργεί από την αρχή του 2024, ειδικεύεται στην απόκτηση ακινήτων μέσω δημοπρασιών, την αλλαγή χρήσης και τη λειτουργία τους.

    «Στόχος μας είναι ακίνητα που κυμαίνονται από 80.000 έως 250.000 ευρώ. Αυτό το εύρος επενδύσεων έχει αναγνωριστεί ως το καλύτερο σημείο για τη μεγιστοποίηση του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης (IRR)», εξηγεί ο κ. Δοξαράς.

    Επιτυχές το 20% των πλειστηριασμών

    Το 2023, από τους 45.000 πλειστηριασμούς, μόλις 9.500 ήταν επιτυχείς.

    Πολλά ακίνητα είτε ανεστάλησαν με δικαστική απόφαση είτε δεν έλαβαν προσφορές. «Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και το κεφάλαιό μας για να πλοηγηθούμε σε αυτήν την πολύπλοκη αγορά, αποκτώντας ακίνητα με υψηλές δυνατότητες σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.»

    Το μοντέλο λειτουργίας της πλατφόρμας περιλαμβάνει μια αμοιβή 15% για την απόκτηση του ακινήτου και μια ετήσια αμοιβή διαχείρισης 1% για ελάχιστη σύμβαση 10 ετών.

    «Παρά αυτές τις αμοιβές, η τιμή κτήσης για τους επενδυτές παραμένει 20% κάτω από την αγοραία αξία, καθώς εξασφαλίζεται τιμή αγοράς έως και 1.200 ανά τετραγωνικό μέτρο και κόστος ανακαίνισης έως και 300 ευρώ ανά τ.μ., στοχεύοντας σε τιμές ενοικίασης άνω των 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», προσθέτει, καταλήγοντας πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ σε συναλλαγές ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 130 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα τελευταία ασημικά του Πετζετάκι

    iauction.gr: Σειρά πλειστηριασμών το επόμενο εξάμηνο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

    Νικοπολίδης, Φύσσας και Ταμπάκος μίλησαν για το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004 σε εκδήλωση της Intrakat

    Πλειστηριασμοί: Οι κατοικίες των διασήμων που μένουν στα αζήτητα



    ΣΧΟΛΙΑ