• Real Estate

    Pasal: Πώς θα αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της, αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και εισφορές σε είδος – ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Premia: Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι σε περίπτωση υπερκάλυψης της ΑΜΚ

    Κώστας Μαρκάζος, Premia Properties


    Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου στο μετοχικό της κεφάλαιο της Sterner Stenhus Greece η νέα διοίκηση της Pasal Development σχεδιάζει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό της προχωρώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και εισφορές σε ακίνητα.

    Η πρώτη κίνηση έγινε με την υπογραφή προσυμφώνου και την καταβολή προκαταβολής (1,5 εκατ. ευρώ) για την εξαγορά 3 ακινήτων logistics (πρόκειται για την κατηγορία που δεν έχει πληγεί από την πανδημία, αντίθετα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα) στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής επιφάνειας 62.500 τ.μ.

    Η συναλλαγή, εκτός απρόοπτου, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, τα ακίνητα είναι μισθωμένα και η Pasal για την εξαγορά τους θα καταβάλει το συνολικό ποσό των 38 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή του τιμήματος θα γίνει με τρεις τρόπους. Με αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετέχει ο ιδιοκτήτης των 3 αυτών ακινήτων παίρνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της Pasal που αντιστοιχούν σε τμήμα της αξίας τους, με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό για τον οποίο υπάρχει έγκριση.

    Όπως έγινε σαφές κατά τη πρόσφατη γενική συνέλευση της Pasal ο κλάδος των αποθηκών αποτελεί στρατηγική επιλογή της και σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Σημειώνεται ότι σήμερα έχει στην κατοχή της πέντε ακίνητα συνολικής αξίας 30,055 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι αποθήκες στην Ελευσίνα (αξίας 20,7 εκατ. ευρώ) μισθωμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους στη Σκλαβενίτης. Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι στον Βοτανικό, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης δίπλα στην Εγνατία και δύο οικόπεδα στο λιμάνι του Λαυρίου (33 στρέμματα) και στην Χαλκίδα (80 στρέμματα).

    Στον σχεδιασμό του νέου μετόχου της Sterner Stenhus Greece με βασικό ιδιοκτήτη τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη (πλέον κατέχει ποσοστό 87,64%) και του διευθύνοντος συμβούλου Κώστα Μαρκάζου περιλαμβάνεται η εξέταση και άλλων παρόμοιων συμφωνιών (αύξηση κεφαλαίου με εισφορά ακινήτων) ώστε η Pasal να γίνει με πολυμετοχική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, παύοντας την δραστηριότητα του δημιουργού (developer).

    Στη δραστηριότητά της θα προστεθεί και η διαχείριση του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) των 10 σχολείων που έχει εξαγοράσει ο σουηδικός όμιλος από την ΑΒΑΞ πέρσι τον Οκτώβριο, ενώ θα επιδιωχθεί η συμμετοχή και σε άλλες τέτοιου είδους συμβάσεις. Οι σχολικές υποδομές του προαναφερόμενου ΣΔΙΤ εξυπηρετούν πάνω από 2.000 μαθητές στους Δήμους Αθηναίων, Ηρακλείου, Ωρωπού και Μεγαρέων της Αττικής. Η Sterner Stenhus εξαγόρασε από την ΑΒΑΞ την εν λόγω σύμβαση με υπολειπόμενη περίοδο μίσθωσης τα 22 έτη έναντι τιμήματος 8,8 εκατ. ευρώ.

    Τον επόμενο μήνα στο μεταξύ εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί η δημόσια πρόταση στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η Sterner Stenhus Greece καθώς αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ