• Real Estate

    Πανγαία, Dimand και EBRD αναλαμβάνουν την ολοκλήρωση και εκμετάλλευση του Πύργου του Πειραιά

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Την ολοκλήρωση και στη συνέχεια την εκμετάλλευση για 99 χρόνια του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά (ή όπως επίσης ονομάζεται Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά) θα αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Dimand και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

    Πρόκειται για το κτήριο 28.000 τ.μ. που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού και παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια.

    Βάσει επίσης πληροφοριών, η επένδυση που είναι αναγκαία προκειμένου, μεταξύ άλλων, να θεραπευτούν και ζητήματα στατικότητας του κτηρίου, είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γραφειακών χώρων, χωρίς να αποκλείεται να κατασκευαστεί ξενοδοχείο ή ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων χρήσεων. Δεν επιτρέπεται ως χρήση η δημιουργία εμπορικού κέντρου.

    Οι εταιρείες, Πανγαία και Dimand οι οποίες, εκτός απρόοπτου, θα αναλάβουν την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά (εκκρεμεί η τυπική ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας), μεταξύ άλλων, έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία του Moxy Patra Marina που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο στην Πάτρα και είναι πιθανό να το επαναλάβουν και στην περίπτωση του δεύτερου Moxy που σχεδιάζεται με τη μετατροπή σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια (Σταδίου 65). Επίσης από κοινού έχουν εξαγοράσει από την Alpha Τράπεζα την εταιρεία ALPHA Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.) ιδιοκτήτη δύο οικοπέδων σε προνομιακή περιοχή στα Χανιά της Κρήτης.

    Η EBRD έχει επενδύσει στην Dimand σχετική ανακοίνωση στο τέλος του 2017) ενώ συμμετείχε στο δάνειο που έλαβε η Invel για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχε στην Πανγαία (η οποία θα μετονομαστεί σε ProdeaInvestments, σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις) η Εθνική Τράπεζα.

    Η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά (22 όροφοι 84 μέτρα) αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής του Πειραιά και η απόφαση για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας ελήφθη στις αρχές του έτους. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού το ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 900.000 ευρώ ετησίως πλέον ΦΠΑ.

    Το αντάλλαγμα θα παραμείνει σταθερό κατά την πρώτη τριετία από την υπογραφή της σύμβασης και έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα, θα αναπροσαρμόζεται σε ποσοστό όχι μικρότερο του 2% ετησίως. Βάσει επίσης πληροφοριών αρχικά ενδιαφέρον εκδήλωσαν και άλλες εταιρείες μεταξύ των οποίων η Reds (όμιλος Ελλάκτωρ).



    ΣΧΟΛΙΑ