• Real Estate

    Noval Property (Βιοχάλκο): Στο στόχαστρο logistics, data centres, ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες – Tι ισχύει για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    H εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval Property το 2020 αυξήθηκε 22% από 298,5 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2019) σε 364,6 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020).

    Σε προνομιούχα κτήρια γραφείων με πιστοποίηση σχεδιασμού LEED και WELL, σε μετατροπές πρώην βιομηχανικών ακινήτων σε κέντρα logistics και data centres, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες και σε έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, κυρίως στην Αθήνα, εστιάζει η Noval Property ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) του ομίλου Βιοχάλκο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή της με αφορμή τα αποτελέσματα του 2020.

    Πέρσι η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval Property αυξήθηκε 22% από 298,5 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2019) σε 364,6 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020).

    Πρόκειται για τη δεύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ της χώρας και ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις του ομίλου Βιοχάλκο αναφορικά με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι ΑΕΕΑΠ είναι υποχρεωμένες να εισέλθουν στο ΧΑΑ, έχοντας χρονικό περιθώριο να το πράξουν 2 συν 1 χρόνια από την σύστασή τους. Η Noval Property συστάθηκε ως ΑΕΕΑΠ στις 15 Οκτωβρίου 2019, σε συνέχεια της παροχής της σχετικής άδειας λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα περίπου 1,5 χρόνο περιθώριο. Να σημειωθεί ότι και το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί εφόσον μια ΑΕΕΑΠ επικαλεστεί δυσχερείς συνθήκες, όπως έχει συμβεί ήδη με άλλες ομοειδείς εταιρείες.

    Σύμφωνα με πηγές από τον μητρικό όμιλο η Noval θα κινηθεί με βάση την οικεία νομοθεσία και θα κάνει το βήμα της εισόδου στο ΧΑΑ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

    Το 2020 η θυγατρική της Βιοχάλκο είχε έσοδα 10 εκατ. ευρώ, έναντι 11,1 εκατ. το 2019 (μείωση που αποδίδεται στην πανδημία, υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων κ.λ.π.) και κέρδη προ φόρων 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ.

    Το 2021 η Noval ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της με ένα σημαντικό ακίνητο, οικόπεδο συνολικής επιφανείας 16.907 τ.μ., επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου, στο οποίο θα αναπτύξει πάρκο γραφείων. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία μεγάλα ακίνητα που έχουν μείνει στην περιοχή (μέχρι το 2009 έδρα της Kodak) η οποία θεωρείται κλασική για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων.

    Η ΑΕΕΑΠ αγόρασε το εν λόγω ακίνητο έπειτα από πλειστηριασμό μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού, The Grid, στην οποία διατηρεί το 50% με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital να έχει το υπόλοιπο 50% και με τίμημα 28,5 εκατ. ευρώ.

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η επέκταση του εμπορικού της κέντρου River West (κατά περίπου 25.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας). Αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου της (επιφάνειας 73.000 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019.

    Το συγκρότημα γραφείων The Orbit στην Αθήνα (Μικτής Δομημένης Επιφάνειας 39.650 τ.μ.) ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το 2020 και έχει ήδη μισθωθεί σχεδόν πλήρως. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

    Δεύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ η Noval Property του ομίλου της Βιοχάλκο

    Noval Property: Αποκτά το 100% του εμπορικού κέντρου River West και της υπεραγοράς Ikea



    ΣΧΟΛΙΑ