• Real Estate

    Νέα σχέδια επέκτασης του Smart Park από την Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Reds

    Γιώργος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Reds


    Την επέκταση του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα βάζει στο κάδρο η Reds, θυγατρική της Ελλάκτωρ στον κλάδο των ακινήτων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης των 25 εκατομμυρίων, που αύξησε την επιφάνεια του Smart Park κατά 15 στρέμματα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Reds εξετάζει την αγορά οικοπέδων τόσο από εταιρείες του ομίλου της Ελλάκτωρ αξιοποιώντας έτσι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται – όσο και τρίτων ιδιοκτησιών που βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου. Σε συνδυασμό με τα 53.000 τ.μ. του Smart Park σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση την κατανάλωση, άρα και τα έσοδα του εμπορικού πάρκου.

    Σημειωτέον ότι η συνολική εκμετάλλευση του Smart Park βρίσκεται ήδη στο 97%, στεγάζοντας «επιφανείς» μισθωτές, όπως ο Σκλαβενίτης, η ισπανική Inditex (Zara), η H&M, ο όμιλος Φουρλή (Intersport και The Athlete’s Foot) και η Hondos Center.

    Σε συζητήσεις με την Εθνική με επίκεντρο το εμπορικό πάρκο

    Η εταιρεία κατάφερε το 2021 να μισθώσει το 90% της επιφάνειας της β’ φάσης του έργου, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της με μικρότερο κόστος και βελτιωμένους όρους με στόχο την ενίσχυση των χρηματοροών της Γυαλού Εμπορική, όπως λέγεται η θυγατρική της Reds που ελέγχει το Smart Park.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τα έσοδα του σταθερού μισθώματος της εταιρείας για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2021 είναι μειωμένα κατά 3 εκατ. περίπου. Η κρατική αποζημίωση που έλαβε ανήλθε στα 1,6 εκατ. εκ των οποίων εισπράχθηκαν 750 χιλ. ευρώ μέχρι στιγμής, ενώ 850 χιλ. ευρώ εκκρεμούν προς είσπραξη.

    Παρόλα αυτά, τα συνολικά έσοδα του εμπορικού πάρκου έφτασαν τα 7,5 εκατομμύρια και το EBITDA τα 6,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,4 εκατ. σε σύγκριση με το 2020.

    Smart Park

    Στο στάδιο κατάρτισης του business plan «μικρό Ελληνικό» και Cambas Project

    Ωστόσο, τα big deals της Reds εκτείνονται από την Αττική μέχρι την Κρήτη, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης της μαρίνας Αλίμου, του Κτήματος Καμπά και του «μικρού Ελληνικού» στις Γούρνες Ηρακλείου.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες στη Μαρίνα Αλίμου, η οποία έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια στη Reds, ξεκινούν τον Μάρτιο του 2023, όπως έχει κάνει γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κωνσταντινίδης. Η παραχωρησιούχος βρίσκεται σε αναμονή της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα ανοίξει το δρόμο για να εκδοθούν και οι οικοδομικές άδειες της έκτασης, στην οποία θα αναπτυχθούν 18.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστεί ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, εμπορικές χρήσεις, καταστήματα εστίασης και αναψυχής, γραφεία, όπως επίσης και υποδομές αποθήκευσης και επισκευής σκαφών, έως το 2025.

    Παράλληλα, όσον αφορά στο έργο ανάπτυξης Cambas Project, κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος επικαιροποιήθηκε το business plan και σειρά παίρνουν οι διαδικασίες τελικής διαμόρφωσης του master plan. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τα τρία χρόνια.

    Τέλος, αναφορικά με την έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες – όπου θα κατασκευαστεί μεταξύ άλλων καζίνο –, επί του παρόντος, λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες μεταβίβασης του ακινήτου από το δημόσιο στη Reds και ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης για το business plan και το master plan.



    ΣΧΟΛΙΑ