• Real Estate

    Μερίδιο 10% διεκδικεί στην αγορά των πολυτελών κατοικιών η Engel & Völkers

    • Τέτη Ηγουμενίδη

    Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Engel & Völkers στην Ελλάδα, Ναταλί Λεονταράκη


    Με φιλόδοξους στόχους, για κατάκτηση μεριδίου αγοράς 10%, στον κλάδο των αγοραπωλησιών πολυτελών κατοικιών, στα επόμενα τρία χρόνια, ξεκίνησε τη λειτουργία του το μητροπολιτικό κέντρο που ίδρυσε τον Ιανουάριο στην Αθήνα η Engel & Völkers, πολυεθνική εταιρεία real estate, leader στην Ευρώπη.

    Όπως είπε, κατά την πρώτη επίσημη ενημέρωση του Τύπου χθες, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Engel & Völkers στην Ελλάδα, Ναταλί Λεονταράκη, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής, Sven Odia, η επένδυση στην Ελλάδα σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, έπειτα από 8 χρόνια πτώσης των τιμών και το ενδιαφέρον κυρίως των ξένων για αγορά κατοικίας είναι μεγάλο. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές πολυτελών βιλών στα παραθαλάσσια θέρετρα της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, ακόμα και της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ για ένα ακίνητο. Επίσης, τα διαμερίσματα στο Κολωνάκι και στην Πλάκα, κοντά στην Ακρόπολη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, άγγιξαν τα 5.000 ευρώ ανά τ.μ. ευρώ.

    Βάσει των εκτιμήσεων ο αριθμός των συναλλαγών θα αυξάνεται 10 με 15% ετησίως, τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με την κ. Λεονταράκη, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένοι.

    Έρευνα που διενήργησε η εταιρεία έδειξε ότι το ποσοστό των αλλοδαπών αγοραστών είναι 62%, ωστόσο, σε αυτό δεν περιλαμβάνονται όσοι αγοράζουν μέσω εταιρειών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως οι ξένοι αγοραστές κατοικιών συνιστούν σήμερα ένα ποσοστό επί του συνόλου που ξεπερνά το 90%.

    Η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα έχει μπει στο χάρτη της αγοράς πολυτελών κατοικιών προσφέροντας ευκαιρίες δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διόρθωσης των τιμών.

    Οι αγοραστές είναι μεταξύ άλλων Κινέζοι, Ισραηλινοί, Τούρκοι, από τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και βορειοευρωπαίοι, από τη Γερμανία και την Ελβετία. Στην προσέλκυση περισσοτέρων αγοραστών θα συμβάλει το brandκαι αυτό φαίνεται ήδη από το ενδιαφέρον που καταγράφεται τους μόλις 4 μήνες λειτουργίας του στην Ελλάδα.

    Η Engel & Völkers με παρουσία σε περισσότερες από 800 πόλεις, σε πάνω από 30 χώρες και εμπειρία 40 ετών, οργανώνει τη δουλειά της από τον Πύργο Αθηνών, το ψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα, σε γραφεία συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ. μέτρων.

    Αυτήν τη στιγμή η διοικητική της ομάδα αποτελείται από 20 άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 35, ενώ ενδεικτικό της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι ότι απασχολεί ήδη 50 πωλητές, οι οποίοι έως το τέλος του 2020 να αυξηθούν σε 150. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην εκπαίδευση των πωλητών με το μητροπολιτικό κέντρο στην Αθήνα (δέκατο έκτο της Engel & Völkers παγκοσμίως, ακολουθώντας τη Βαρκελώνη, το Αµβούργο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Ντουµπάι και το Χονγκ Κονγκ) να διαθέτει και δικό του in – house κέντρο εκπαίδευσης (Engel & Völkers Academy).

    Τους αμέσως επόμενους μήνες το ελληνικό μητροπολιτικό κέντρο της Engel & Völkers θα ανοίξει γραφείο στη Μύκονο (ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό του βίλες προς πώληση) και θα ακολουθήσουν και άλλα σε Σαντορίνη, Κέρκυρα, Πάρο με στόχο να φθάσει συνολικά τα 10 με 12. Οι περιοχές στις οποίες κυρίως θα δραστηριοποιείται είναι τα νότια προάστια της Αττικής και το κέντρο της πρωτεύουσας, τα νησιά (εκτός από τα προαναφερόμενα η Κρήτη και η Ρόδος) και η Πελοπόννησος.



    ΣΧΟΛΙΑ