• Real Estate

    Στο στόχαστρο της Four Seasons ακίνητο-φιλέτο της ΤτΕ στην καρδιά της Αθήνας

    • Έφη Καραγεώργου


    Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Four Seasons ενδιαφέρεται να μετατρέψει σε ξενοδοχείο κτήριο ιδιοκτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα ακριβώς στο Θέατρο Ολύμπια.

    Το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικού εμβαδού 8.000 τμ, βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 59-61, απέναντι σχεδόν από τα κτήρια της Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Διαθέτει υπόγειο και οκτώ ορόφους (το υπόγειο  περιλαμβάνει  αποθηκευτικούς και  μηχανολογικούς  χώρους, ενώ στο ισόγειο στεγάζονται εμπορικά καταστήματα).

    Για την  αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου «τρέχει» ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός  μέχρι τις 16 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από την Four Seasons να μετατρέψει το κτήριο γραφείων σε ξενοδοχείο πολυτελείας και εκπρόσωποι της διεθνούς αλυσίδας  θα έχουν συνάντηση με τον κ. Μητράκο για την υπόθεση, ενώ θα δουν και τους χώρους του ακινήτου.

    Στην ουσία πρόκειται για δύο κτήρια, ένα επί της Ακαδημίας 59, όπου στεγάζεται και το Θέατρο Ολύμπια, και ένα επί της Ακαδημίας 61.

    Να σημειωθεί ότι το  Θέατρο Ολύμπια, το οποίο επίσης είναι ιδιοκτησίας της ΤτΕ, έχει ενοικιαστεί από τον Δήμο της Αθήνας αντί 20.000 ευρώ μηνιαίως και χθες το απόγευμα η παλαιά αίθουσα της Λυρικής Σκηνής μετονομάστηκε σε αίθουσα Μαρία Κάλλας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Θόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της ΤτΕ, επικεφαλής της Επιτροπής Αξιοποίησης Ακινήτων, μέσα από ανοικτό διαγωνισμό αναζητά τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να αξιοποιηθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις το κτήριο της Ακαδημίας που προαναφέραμε και άλλα τρία ακίνητα που βρίσκονται στη Λεωφόρο Κηφισίας, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και στον Πειραιά.

    Ειδικότερα επενδυτής αναζητείται για το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στην αρχή της Κηφισίας 29-31 και περιλαμβάνει μικτές χρήσεις (οικόπεδο, πολυκατοικία και τον κινηματογράφο), το οποίο επιτρέπει την περαιτέρω δημιουργία 10.000 τμ στεγασμένων χώρων. Το οικόπεδο είναι εμβαδού 2.780τμ και σε αυτό έχει ανεγερθεί επταώροφη πολυκατοικία (του 1954) όπως και ο θερινός  κινηματογράφος Ελληνίς.

    Σε διαγωνισμό έχει βγει και οικόπεδο έκτασης 4,5 στρεμμάτων που βρίσκεται στην παραλιακή οδό στο Φάληρο, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49.

    Πρόκειται για ακίνητο «φιλέτο» που «κτίζει» 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Για το συγκεκριμένο ακίνητο εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης, καθώς στον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές 8 ενδιαφερόμενοι, μετά δεν το διεκδίκησε κανείς.

    Τέλος, σε ανοικτό διαγωνισμό έχει βγει και το νεοκλασικό κτήριο που στέγαζε το πρώην υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδος στον Πειραιά, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 1. Το συγκεκριμένο κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από τον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας, είναι εμβαδού 4.500 τετραγωνικών μέτρων και καλύπτει το μισό ενός οικοδομικού τετραγώνου (το υπόλοιπο μισό είναι το κτίριο του ΝΑΤ). Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει δρομολογηθεί για άμεση αξιοποίηση.

    Το κτίριο εμβαδού 4.270τμ είναι κτισμένο σε οικόπεδο 900 τμ και στο κέντρο του σχηματίζεται αίθριο, που διέρχεται από όλους τους ορόφους της ανωδομής. Κτίστηκε πριν από το  1940 και είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 1125Β/20-12-1978 και ως διατηρητέο σύμφωνα με το ΦΕΚ 410Δ/27-08-1982.  Διαθέτει τρεις ορόφους γραφείων και ισόγειο κατάστημα, καθώς και δύο υπόγεια.



    ΣΧΟΛΙΑ