• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Ξεκίνησαν τα «ραβασάκια» – Ποιες περιοχές είναι «στο κόκκινο»

    • NewsRoom
    κτηματολογιο

    Κτηματολόγιο


    Μια διαδικασία μαζικής αποστολής e-mails ξεκίνησε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με στόχο να δώσει μια τελευταία προειδοποίηση σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

    Η διαδικασία αποστολής των προειδοποιητικών μηνυμάτων ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου, ενώ η μαζική αποστολή αναμένεται να ξεπεράσει τους 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες.

    Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι παραλήπτες των μηνυμάτων είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι ιδιοκτησίας ή διαμένουν/έχουν την έδρα τους σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, η προθεσμία των οποίων λήγει τέλος Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται, βέβαια, ότι υπενθυμίζεται ωστόσο πως υποχρέωση δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έχουν μόνο οι κάτοχοι ιδιοκτησίας.

    Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

    Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της διοίκησης του Κτηματολογίου, στις αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία της «λυπητερής», αφού θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν έκαναν εμπρόθεσμα τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.

    Προς το παρόν, οι ιδιοκτήτες που πρέπει να βιαστούν προκειμένου να μην χάσουν τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων ακινήτων είναι εκείνοι που ανήκουν στις εξής περιφερειακές ενότητες:

    –      Καστοριάς/Φλώρινας
    –      Ευβοίας
    –      Αχαΐας
    –      Λακωνίας
    –      Αργολίδας/Κορινθίας
    –      Σάμου/Χίου/Ικαρίας
    –      Αιγίου
    –      Μεσσηνίας
    –      Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων

    Καμία παράταση

    Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω περιοχές, η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο λήγει στις 29 Νοεμβρίου 2019. Το Κτηματολόγιο, στη σχετική του ανακοίνωση, υπογραμμίζει πως «καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».

    Παράλληλα με την προειδοποίηση, στο email του Κτηματολογίου προς τους πολίτες επισυνάπτονται και οδηγίες σχετικά με το πώς μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

    -ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr,
    -ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού,
    -ΛΑΒΟΥΝ δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό, κλπ,
    -ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου,
    -ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας,
    -ΚΑΛΕΣΟΥΝ για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ