• Real Estate

    «Ίχνη» του μεγιστάνα της Evergrande στο αρχοντικό των $112 εκατ. με την πλούσια ιστορία

    • Bloomberg


    Πάνω στη κορυφή ενός λόφου σε μια πλούσια γειτονιά του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται μια έπαυλη προς πώληση για 112 εκατ. δολάρια, η οποία κατασχέθηκε από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο του Ομίλου Evergrande, Hui Ka Yan.

    Η έπαυλη των 465 τ.μ. στο 10B Black’s Link, είναι ένα από τα τρία ακίνητα που συνδέονται με τον Hui Ka Yan, σε ένα συγκρότημα έξι κατοικιών του 2009.

    Τα κτίρια αποτελούσαν την κύρια κατοικία του Ka Yan όταν βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

    Πηγή: Anthony Kwan/Bloomberg

    Με θέα το λιμάνι Victoria, ο Ka Yan επέκτεινε μια αυτοκρατορία, που θα τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και θα τροφοδοτούσε μια «έκρηξη» κατασκευής ακινήτων, «απειλώντας» τα θεμέλια της ευημερίας της Κίνας.

    Η Evergrande με έδρα το Shenzhen εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την ίδια χρονιά που αγόρασε το ακίνητο Black’s Link και πούλησε τα πρώτα ομόλογα σε δολάρια αμέσως μετά.

    Καθώς αυξάνονταν τα κέρδη της εταιρείας, αυξανόταν και η «όρεξη» των επενδυτών, δημιουργώντας έναν κύκλο κερδών.

    Την επόμενη δεκαετία οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν έως και 800% και η προσωπική περιουσία του Ka Yan αυξήθηκε στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

    Η πλειοψηφική του συμμετοχή στην Evergrande σήμαινε ότι επωφελήθηκε σημαντικά από μερίσματα — κερδίζοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2011 και 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

    Πηγή: Anthony Kwan/Bloomberg

    Αν και υπήρχε ανησυχία για το μέγεθος του χρέους της εταιρείας, ο Ka Yan μπόρεσε να βασιστεί στην οικονομική υποστήριξη των μεγιστάνων φίλων του.

    Μεταξύ αυτών και ο Henry Cheng, πρόεδρος της New World Development.

    Η μεγάλη κατάρρευση

    Στη συνέχεια, το 2020, η τύχη του Ka Yan άρχισε να εξαντλείται.

    Η καταστολή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην υπερβολική μόχλευση στον κλάδο των ακινήτων, κατέκρουσε την αγορά κατοικίας και προκάλεσε βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογα της Evergrande.

    Καθώς ο πιο χρεωμένος προγραμματιστής στον κόσμο κατευθυνόταν προς μια χρεοκοπία, ο Ka Yan έβαλε και τα τρία ακίνητα ως εγγύηση.

    Το House 10B κατασχέθηκε πέρυσι από την China Construction Bank και κυκλοφορεί στην αγορά για 880 εκατομμύρια δολάρια ΧΚ (112 εκατομμύρια δολάρια).

    Οι προσπάθειες νωρίτερα φέτος να πουληθεί η κατοικία στο Black’s Link απέτυχαν αφού οι προσφορές δεν έφτασαν τον στόχο.

    Πλούσια ιστορία

    Το εσωτερικό του ακινήτου ευρωπαϊκού στιλ έχει ήπιο ντιζάιν, με τοίχους σε κρεμ χρώμα, μαρμάρινο δάπεδο και παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή με θέα τις κορυφές των μακρινών ουρανοξυστών, σύμφωνα με ένα φυλλάδιο πωλήσεων που έλαβε το Bloomberg News.

    Υπάρχει επίσης ιδιωτική πισίνα.

    Η τοποθεσία του σπιτιού στην πλαγιά του όρους Nicholson πάνω από το Wong Nai Chung Gap έχει και πλούσια ιστορία, καθώς εκεί, πριν από περίπου 80 χρόνια, οι συμμαχικές δυνάμεις αμύνονταν ενάντια στον εισβάλλοντα ιαπωνικό στρατό.

    Το Wong Nai Chung Gap ήταν στρατηγικά σημαντικό επειδή βρισκόταν στο κέντρο των δρόμων που εκτείνονταν σε όλο το ορεινό νησί και έτσι όποιος έλεγχε το σημείο, έλεγχε όλη την περιοχή.

    Πηγή: Anthony Kwan/Bloomberg

    Ακριβώς κάτω από την ιδιοκτησία βρίσκεται το ερειπωμένο αρχηγείο της Δυτικής Ταξιαρχίας, της οποίας ο διοικητής ο ταξίαρχος JK Lawson είχε φτάσει στη βρετανική αποικία έναν μήνα νωρίτερα με σχεδόν 2.000 Καναδούς στρατιώτες για ενίσχυση με τοπική φρουρά.

    Στις 19 Δεκεμβρίου 1941, σκοτώθηκε από πυρά πολυβόλου και από σεβασμό για τη δράση του, οι Ιάπωνες τον έθαψαν εκεί κοντά. (Αργότερα θάφτηκε εκ νέου σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στο νησί.) Θα ήταν ο υψηλότερος Καναδός στρατιώτης που σκοτώθηκε σε δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Hui Ka Yan

    Σημειώνεται ότι ο Ka Yan 64 ετών, έχει τώρα περιουσία αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένη κατά 95%, ενώ το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο.

    Η ίδια η Evergrande, η οποία χρεοκόπησε στα τέλη του 2021, επιδιώκει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εν μέσω εκατοντάδων αγωγών που αγγίζουν τα 535 δισεκατομμύρια γιουάν (73 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Παράλληλα, οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 328 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η υπόθεση έχει πάρει πάρει προ πολλού, τον δρόμο της δικαιοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:  

    Fourlis: Στο family office της οικογένειας Λάτση το 4,2% της Trade Estates

    Ρίτσαρντ Μπάρτον: Πωλείται για $9,8 εκατ. η πολυτελής κατοικία του στο Λονδίνο

    Βασίλης Γκρίσιν: Γλίτωσε το σφυρί η περιουσία στους Παξούς



    ΣΧΟΛΙΑ