• Real Estate

    Οι εκκρεμότητες και το στοίχημα με το χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό

    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Η διαδικασία προς την κατεύθυνση της έναρξης της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό έχει προχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και αυτό κυρίως γιατί με την σημερινή κυβέρνηση υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, από όλα τα στελέχη, η οποία βοηθά τις δημόσιες υπηρεσίες να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν.

    Ωστόσο, αν κάποιος επιθυμεί να στοιχηματίσει για τον χρόνο που θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε η Lamda Development να καταβάλλει στο δημόσιο την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ για τις μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ και το έργο να εκκινήσει, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθεί.

    Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αναζητά τις ασφαλέστερες νομικά λύσεις για να ικανοποιήσει και τις τελευταίες αναβλητικές αιρέσεις.

    Ειδικότερα, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών και η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του Ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων, θεωρείται «ως μια ιδιαίτερα απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία» η οποία μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Μέχρι στιγμής πάντως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

    Το λεπτό σημείο επί των διαδικασιών αυτών είναι η «ασφάλεια δικαίου». Ο τρόπος που θα γίνει η μεταβίβαση, θα πρέπει να είναι ασφαλής νομικά, προκειμένου, τυχόν προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να απορριφθούν.

    Μεταξύ άλλων, ανοιχτό είναι το θέμα του πως θα μεταβιβαστούν τα κτήρια εντός της έκτασης (περίπου 550 κτήρια ή περίπου 900 όγκοι) μεγάλο μέρος των οποίων είναι «αυθαίρετα» με βάση τη σημερινή νομοθεσία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα από τα κτήρια αυτά έχουν κατασκευαστεί από δημόσιους φορείς με ειδικές διατάξεις (π.χ. με αποφάσεις του υπουργείου Άμυνας). Δεν υπάρχουν οι φάκελοι των ακινήτων που θα περιλάμβαναν οικοδομικές άδειες και άλλα στοιχεία που σήμερα είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ακινήτων (μια από αυτές είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης) το δημόσιο έχει προβεί σε διαπιστωτική διάταξη που τα καθιστά νομίμως υφιστάμενα.

    Στην περίπτωση των «αυθαιρέτων» του Ελληνικού κυριαρχούν δύο σενάρια: Μια οριζόντια νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη μεταβίβασή τους ή την υπαγωγή τους στο νόμο περί αυθαιρέτων. Το όλο θέμα περιπλέκεται γιατί, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η περίπτωση να προηγηθούν της μεταβίβασης του ακινήτου στον επενδυτή, οι άδειες κατεδάφισης των κτηρίων που δεν θα παραμείνουν. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από το δημόσιο να βρει λύσεις για προβλήματα, όπως είναι π.χ. που θα πάνε τα μπάζα.

    Με βάση το διαγωνισμό, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του Μητροπολιτικού Πόλου (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να «μετατραπεί» σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχης έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη (εξαιρουμένων πάντοτε του αιγιαλού και της παραλίας). Το 70% της έκτασης θα παραχωρηθεί για 99 χρόνια (δικαίωμα επιφανείας) και σε αυτό θα περιλαμβάνονται το πάρκο και οι υποδομές.

    Στη συνέχεια το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που πλέον θα έχει αποκτήσει, δηλαδή το δικαίωμα επιφανείας επί του Μητροπολιτικού Πόλου και το δικαίωμα πλήρους κυριότητας, στην Ελληνικόν Α.Ε. η οποία είναι η εταιρεία που εν τέλει θα πουληθεί στη Lamda.

    Στις εκκρεμότητες που καθιστούν επισφαλές το όποιο χρονοδιάγραμμα ανακοινώνεται (τώρα λέγεται από την κυβέρνηση ότι το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του επομένου χρόνου) περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (IRC). Το ενδιαφέρον των δύο αμερικάνικων εταιρειών (Mohegan και Hard Rock) που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι μεγάλο. Πιθανότατα, όμως, ο χρόνος των 2 μηνών που έχει ειπωθεί ότι είναι αναγκαίος για να υπάρξει ανάδοχος, να αποδειχθεί πολύ λίγος και για αυτό μας προϊδεάζουν οι επιπλέον διαδικασίες που χρειάσθηκε να δρομολογήσει η επιτροπή του διαγωνισμού για τα νομιμοποιητικά έγραφα.

    Εκτός από τα παραπάνω βασική αναβλητική αίρεση αποτελεί να έχουν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απορριπτικές αποφάσεις επί των αιτήσεων ακύρωσης που κατατέθηκαν και να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης. Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την πολεοδόμηση του ακινήτου ολοκληρώθηκαν και το χρονικό διάστημα για τυχόν προσφυγές είναι περίπου 2 μήνες.

    Σήμερα στο μεταξύ δικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, η Αίτηση Ακύρωσης που άσκησε το ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) κατά του χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων στην περιοχή της επένδυσης στο Ελληνικό, ως «τεχνητών δασικών φυτειών», δηλαδή κατά της εξαίρεσής τους από την προστασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τη δασική γη. Η επίμαχη έκταση είναι 243 στρέμματα κυρίως στο θαλάσσιο μέτωπο της επένδυσης, στο τμήμα της έκτασης από όπου θα ξεκινήσει η ανάπτυξη.

    Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο εν λόγω δήμος στα άρια του οποίου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου προς ανάπτυξη, ζητά να του αποδοθούν άμεσα τα τμήματα της έκτασης που θα ανεγείρει, προς αντικατάσταση αυτών που εκκενώθηκαν, το νέο Δημαρχείο, το Ποντιακό Μέγαρο, ο Διαδημοτικός Σταθμός Διαχείρισης απορριμμάτων, το πολιτιστικό του κέντρο, το αμαξοστάσιο κ.α. Επίσης διεκδικεί από το δημόσιο να του εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων καθώς και από την Lamda να υλοποιήσει κατά προτεραιότητα τις αναγκαίες υποδομές (δίκτυα κ.λ.π.) πέριξ αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ