• Real Estate

    Golden Visa: «Παράθυρο» για την παράταση του ορίου των 250 χιλιάδων

    αΚΊΝΗΤΑ


    Παράθυρο για την παράταση της έναρξης ισχύος του διπλάσιου ορίου επενδύσεων για τη χορήγηση Golden Visa έως και ενός χρόνου αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επιβεβαιώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο mononews.

    Η ακριβής ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ορίου εξετάζεται, ενώ μέχρι να εκπνεύσει το 2022 το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. «Για την εφαρμογή του νέου ορίου θα χρειαστεί είτε νομοθετική πράξη, είτε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης», αναφέρει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Την ΚΥΑ θα υπογράψει πιθανότατα εκτός εκτός από τους ιθύνοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο υφυπουργός Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Τουρισμού και αναμένονται τα σχόλια τους επί αυτού για να προχωρήσει η αύξηση του επενδυτικού ορίου και η εφαρμογή της.

    Το υπουργείο εξετάζει παράλληλα την κατ’ εξαίρεση υπαγωγή όσων επενδυτών καταβάλουν ποσοστό του τιμήματος αγοράς ενός ακινήτου στο παλαιό καθεστώς χορήγησης χρυσής βίζας. Αυτό σημαίνει ότι αν καταθέσουν προκαταβολή σε ορισμένο χρόνο, οι επενδυτές θα μπορέσουν να λάβουν golden visa με επένδυση ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, όπως ίσχυε πριν εξαγγείλει το νέο όριο από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ποσοστό του τιμήματος που θα χρειαστεί να προκαταβάλουν οι επενδυτές είναι υπό διαμόρφωση. Αυτό, καθώς φαίνεται ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έπιασαν εξαπίνης τα στελέχη της αγοράς ακινήτων και τους υποψήφιους επενδυτές.

    Οι πληροφορίες που θέλουν το ποσοστό να διαμορφώνεται σε 25% προέρχονται από την αγορά real estate. Αυτό σημαίνει ότι αν οι επενδυτές καταβάλουν το ποσό των 62.500 ευρώ και υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 (αυτή είναι η διορία που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι), θα έχουν την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να υπαχθούν στο παλαιό καθεστώς του ορίου των 250 χιλ ευρώ.

    Στόχος είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης να ισχύσει για την Περιφέρεια της Αττικής, με εξαίρεση τα νησιά που υπάγονται σε αυτή – του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα –, την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο. Όπως είχε πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, η κίνηση εξαγγέλθηκε προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

    Το επενδυτικό σπριντ & το Ελληνικό

    Βέβαια, στελέχη της αγοράς συνδέουν την αύξηση του επενδυτικού ορίου με την προσέλκυση ενδιαφέροντος για τα οικιστικά προϊόντα στο Ελληνικό, δεδομένου ότι το φθηνότερο και μικρότερο σπίτι στην περιοχή της ανάπλασης θα πωλείται από τη Lamda Development προς τουλάχιστον 350.000. Σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη τύπου του Οδυσσέα Αθανασίου, οι τιμές σε περιοχές του Ελληνικού, όπως είναι τα σύνορα με τον Άλιμο και η γειτονιά της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας θα ξεκινούν από το κατώτατο όριο των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι καμπάνιες για το Ελληνικό στο εξωτερικό ξεκινούν προσεχώς, η προσέλκυση των ξένων αγοραστών θα επιχειρηθεί από το 2024 κι έπειτα.

    Πάντως, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο χορήγησης χρυσής βίζας, δεν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της αγοράς, τουλάχιστον προσώρας. Τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία του οκταμήνου, που είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δείχνουν ότι οι επενδυτές «τρέχουν» να προλάβουν για να κλείσουν συναλλαγές με το μέχρι σήμερα ισχύον επενδυτικό όριο των 250 χιλιάδων. Οι ισχύουσες golden visa έχουν αυξηθεί σε 9.178 έως τον Αύγουστο, όταν στα τέλη Ιουνίου ήταν 9.075. Σε ένα μόλις δίμηνο χορηγήθηκαν 103 νέες χρυσές βίζες, ανεβάζοντας το ποσό των επενδυμένων κεφαλαίων από το 2014 έως τον Αύγουστο, στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα (5.945 αιτήσεις ή το 64,7%) και ακολουθούν 585 Τούρκοι υπήκοοι και 418 Ρώσοι.

    Το σκηνικό ανατράπηκε λίγους μήνες αφότου το ισοζύγιο αφίξεων – αποχωρήσεων επενδυτών, συμμετεχόντων του προγράμματος της Golden Visa ήταν για πρώτη φορά αρνητικό. Μιλάμε για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε καταγράφηκε μειωμένος αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής, 9.075 έναντι 9.619 στο τέλος του Ιανουαρίου. Oι επενδυτές που είχαν φτάσει μέχρι τότε στην Ελλάδα, είτε πούλησαν ακίνητα στα οποία είχαν επενδύσει για να λάβουν άδεια παραμονής για να καρπωθούν την υπεραξία, είτε αυτή έληξε και δεν ανανεώθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ