• Οικονομία

    Ενοίκια: Ένας μισθός για ένα τριάρι στην Αθήνα


    Έως και έναν ολόκληρο μισθό χρειάζεται να δαπανήσει μία οικογένεια για να στεγαστεί, την ώρα που το κόστος διαβίωσης είναι σήμερα 30% έως 35% ακριβότερο.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί έως και 42,1% σε μία τετραετία για μία οικογενειακή κατοικία, ενώ το κόστος στέγασης μίας οικογένειας αγγίζει έναν «καλό» μισθό. Με βάση τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, όπως προέκυψαν από τις διαθέσιμες αγγελίες ακινήτων, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8 ευρώ ανά τ.μ. για διαμέρισμα 80έως 110 τετραγωνικών άνω του πρώτου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000. Βάσει της κατώτατης και της ανώτατης τιμής μίσθωσης, μία οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο κατοικίας περίπου 100 τ.μ., από 815 έως και 1.140 ευρώ το μήνα.

    Χαμηλότερο είναι το μέσο κόστος μίσθωσης στα δυτικά προάστια, σε Περιστέρι και Πετρούπολη, καθώς για μία κατοικία των ίδιων προδιαγραφών ζητείται ενοίκιο 730 ευρώ και 750ευρώ, αντίστοιχα. Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4. έως 8,3 ευρώ ανά τ.μ. και στο Παγκράτι από 9,2 έως 11,6 ευρώ ανά τ.μ.. Στα νότια προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13 ευρώ, ενώ στη Βούλα στα 11,5 ευρώ το τετραγωνικό. Στα βόρεια προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ το τετραγωνικό.

    Γεγονός είναι ότι το ενοίκιο δεν πέφτει κάτω από το ύψος ενός μισθού για τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων. Πάνω από τα 9 στα 10 των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών στις περιοχές των βορείων προαστίων, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 800 ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, για το 65% των κατοικιών οι ιδιοκτήτες ζητούν περισσότερα από 700 ευρώ.

    Με το κυάλι ενοίκιο έως 600 ευρώ

    Οι κατοικίες με ενοίκιο έως 600 ευρώ το μήνα είναι τουλάχιστον δυσεύρετες. Στα βόρεια προάστια, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με δύο υπνοδωμάτια και ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ, αποτελούν μόλις το 0,71% του συνόλου, ενώ στα νότια προάστια το 4,03%. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου καταγράφεται διαθεσιμότητα για ένα στα 5 ακίνητα. Το ποσοστό διαμορφώνεται σε 35,6% στα δυτικά προάστια και σε 35,5% στον Πειραιά.

    Ακόμη κι όταν βρεθεί αυτό το ακίνητο οκτώ στα δέκα ακίνητα είναι ηλικίας τουλάχιστον 42 ετών. Στα δυτικά προάστια, εφόσον βρεθεί η κατοικία με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περίπου τα μισά ακίνητα είναι κατασκευής έως το 1990, δηλαδή τουλάχιστον 32 ετών, ενώ στον Πειραιά, επτά στα 10 ακίνητα κατασκευάστηκαν έως το 1980.

    Ο κλοιός σφίγγει ανάλογα και για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται τον Οκτώβριο σε 3,69% από 3,14% τον Αύγουστο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σχεδιάζει ακόμα μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης. Τα στοιχεία της ΕΚΤ φανερώνουν πως πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη, μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία.

    Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική στέγαση για νέους θα συνδράμει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους διαβίωσης. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που θα νομοθετηθούν είναι η παροχή χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων έως 200 χιλ. ευρώ, με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους 25 έως 39 ετών, συζύγους ή έχοντες υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, θεσπίζεται το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω, αντικείμενο του οποίου είναι η επιδότηση της επισκευής κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση, ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής αντιπαροχής, θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).



    ΣΧΟΛΙΑ