• Real Estate

    Φουρλής: Με ενεργητικό €250 εκατ. θα μπει η Trade Estates στο Χρηματιστήριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Τον Σεπτέμβριο αναμένονται να συζητηθούν τα νεότερα για την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, όταν θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το ύψος των κεφαλαίων που έχει σκοπό να αντλήσει η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, καθώς και για το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που θα διατεθεί μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς.

    Όπως είπε χθες ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Γιώργος Αλεβίζος, η Fourlis, που ίδρυσε και την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, δε θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «οι μετοχές του ομίλου θα γίνουν diluted». Την πρόθεση ο όμιλος να διατηρεί ποσοστό χαμηλότερο του 50% στην ΑΕΕΑΠ έχει διατυπώσει και ο Βασίλης Φουρλής, ενώ επιδίωξη είναι η ρευστότητα να προέρχεται κυρίως από τρίτους μισθωτές και μόνο το 1/3 να εισπράττεται από εταιρείες του ομίλου.

    Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ υπάρχουν ήδη τρία μέλη ανεξάρτητα από τον όμιλο. Ερώτημα παραμένει αν στην ΙΡΟ θα συμμετάσχει η εισηγμένη Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, που σήμερα διακρατά το 12% της Trade Estates, έχοντας εισφέρει και ένα ακίνητο στο Θριάσιο Πεδίο, στο οποίο θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις logistics.

    Αναπάντητο μένει επίσης το αν η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θα γίνει μέσω έκδοσης νέων μετοχών. Σημειωτέον ότι για τη χρήση του 2022 οι σημερινοί μέτοχοι της Trade Estates θα λάβουν μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή.

    «Μέχρι σήμερα προσθέσαμε τρία επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών ο κ. Αλεβίζος, διευκρινίζοντας ότι η καθαρή αξία ενεργητικού θα έχει φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Ίδιος είναι και ο χρονικός ορίζοντας της δημόσιας προσφοράς, η οποία «θα γίνει με πολύ ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους». Σήμερα, η Trade Estates έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας 300 εκατ. ευρώ και καθαρή αξία ενεργητικού 213 εκατομμυρίων ευρώ.

    Έσοδα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα ακίνητα

    Όπως επανέλαβε ο κ. Αλεβίζος, όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα σε ορίζοντα εξαετίας η Trade Estates θα έχει αξία χαρτοφυλακίου 700 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων έργων που αφορούν σε logistics και εμπορικά πάρκα, ενώ σε ισχύ είναι προσύμφωνα για την προσθήκη τεσσάρων επιπλέον ακινήτων.

    Η απόδοση του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα κινείται περί το 7,5%, ενώ η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα έχει αυξηθεί από τα 250.000 τετραγωνικά μέτρα σε 500.000 τ.μ.. Επιπλέον, οι νέες αναπτύξεις αναμένεται να διπλασιάσουν τα έσοδα από τα μισθώματα, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται σε περίπου 21 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, «έτσι ώστε να επιστρέψει σημαντική υπεραξία και στους μετόχους της Φουρλής».

    Οι επενδύσεις της Trade Estates θα χρηματοδοτηθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο θα εκταμιευτεί ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη των πράσινων retail parks. Να σημειωθεί ότι από τα 102 εκατ. δανεισμού, τα περίπου 80 εκατ. ευρώ είναι αντισταθμισμένα έναντι κινδύνων (hedged), με τελικό επιτόκιο 3%. Πάντως, στο τέλος του 2022 η μόχλευση της ΑΕΕΑΠ έφτανε στο 35%.

    Διαβάστε επίσης

    B. Φουρλής: Επιβράβευση των στελεχών με μετοχές της Trade Estates, μετά την ΙΡΟ

    Trade Estates: Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθεί η ΙΡΟ



    ΣΧΟΛΙΑ