• Real Estate

    B. Φουρλής: Επιβράβευση των στελεχών με μετοχές της Trade Estates, μετά την ΙΡΟ

    Βασίλης Φουρλής, CEO Trade Estates (Fourlis)

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Trade Estates ΑΕΕΑΠ


    Με μετοχές της Trade Estates επιβραβεύει ο όμιλος Φουρλή τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ, χάρη στη συμβολή τους στην εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2023.

    Αυτό είναι ένα από τα σχέδια της Trade Estates για την ΙΡΟ, που υπολογίζεται ότι θα αντλήσει κεφάλαια έως 100 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει ακόμα γνωστό το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί μέσω της δημόσιας προσφοράς. Πάντως, το μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ανερχόταν σε 185 εκατ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2022 ανακοινώθηκε η είσοδος της Autohellas στην εταιρεία, με ποσοστό που θα φτάσει το 12,5%. Η καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος του 2022 (το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων) ήταν περίπου 210 εκατ. ευρώ.

    Η τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας ακινήτων αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν στους δικαιούχους νέες μετοχές, ο αριθμός των οποίων θα ισούται με το 1% των μετοχών της ΑΕΕΑΠ, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της ΙΡΟ και κατόπιν λήψης σχετικής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δικαιούχοι είναι εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντικά και λοιπά επιλεγμένα στελέχη της Trade Estates, «των οποίων η συμβολή στην προετοιμασία της εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ήταν μέχρι σήμερα και θα είναι, μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθοριστικής σημασίας».

    Επιβράβευση βάσει επιχειρηματικών στόχων

    Οι μετοχές θα χορηγηθούν ως εξής: στον πρόεδρο του δ.σ. σε ποσοστό 37%, στον διευθύνοντα σύμβουλο, σε ποσοστό 28,50%, στον διευθυντή επενδύσεων και ανάπτυξης σε ποσοστό 9%, στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο σε ποσοστό 9%, στον οικονομικό διευθυντή σε ποσοστό 4,75%, στον manager επενδύσεων και ανάπτυξης σε ποσοστό 3% και ακολουθούν άλλα στελέχη. Σήμερα, πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Βασίλης Φουρλής, αντιπρόεδρος ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Γιώργος Αλεβίζος και CEO ο Δημήτρης Παπούλης, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

    Τα παραπάνω αφορούν στο πρόγραμμα εφάπαξ επιβράβευσης για τη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αλλά η εταιρεία του ομίλου Φουρλή αποφάσισε να θεσπίσει και πρόγραμμα μακροχρόνιας επιβράβευσης αναφορικά με την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της ΑΕΕΑΠ, που έχει στοχεύσει σε εμπορικά πάρκα και αποθήκες, λανσάροντας μάλιστα την επωνυμία Top Parks, στην εκπνοή του 2022.

    Συγκεκριμένα, ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί το 2023 είναι το χτίσιμο χαρτοφυλακίου άνω των 300 εκατ. ευρώ (για τη διάθεση του 2% των μετοχών), για το 2024 η αξία χαρτοφυλακίου να ξεπεράσει τα 390 εκατ. ευρώ (για το 1,5% των μετοχών) και για το 2025, χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 440 εκατ. ευρώ (για τη διάθεση του 1,5% των μετοχών). Επίσης, ο συνολικός δανεισμός θα διατηρείται μικρότερος του 60% προς τη συνολική αξία ακινήτων και συμμετοχών, ενώ σήμερα υπολογίζεται στο 33%.

    Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 48 μηνών και για τις μετοχές που θα χορηγηθούν το 2024 η υποχρέωση διακράτησης υφίσταται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ για τις μετοχές που θα χορηγηθούν το 2025 και 2026, η υποχρέωση διακράτησης υφίσταται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2027.

    Οι επενδύσεις και τα σχέδια για την επόμενη πενταετία

    Πάντως, ο όμιλος Φουρλή έχει εκπονήσει σχέδιο που προβλέπει πως έως το 2028 η εταιρεία ακινήτων θα διαθέτει retails parks και logistics αξίας 700 εκατομμυρίων. Έως το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα, στόχος που θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων. Σήμερα το portfolio αποτελείται από 10 ακίνητα, οκτώ εμπορικά κέντρα και δύο logistics centers. Η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανέρχεται σε 230.000 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Τις προηγούμενες ημέρες, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση του όγδοου retail park στο Χαλάνδρι, το οποίο είναι μισθωμένο σε ΑΒ Βασιλόπουλο και McDonald’s.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλε Κέδρος: Ο Πωλ Ευμορφίδης προσφεύγει στα δικαστήρια για το ξενοδοχείο της Coco-mat στο Κουκάκι

    Δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος για το οικόπεδο της Mouzenidis

    Μπακογιάννης: Τι απαντά για τις αυθαίρετες κατασκευές του ξενοδοχείου του Ευμορφίδη στην Ακρόπολη



    ΣΧΟΛΙΑ