• Real Estate

    Εταιρεία ακινήτων με μελλοντικό χαρτοφυλάκιο 70 εκατ. παίρνει «προίκα» η Παγκρήτια

    Δ. Μπάκος - Γ. Καϋμενάκης - Α. Εξάρχου, βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας

    Δ. Μπάκος – Γ. Καϋμενάκης – Α. Εξάρχου, βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας


    Την ένταξη εταιρείας ακινήτων, με χαρτοφυλάκιο που θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, στην Παγκρήτια Τράπεζα φέρνει η αδειοδότηση της ΑΕΕΑΠ Χανίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή τη Δευτέρα, έχει ως βασικό μέτοχο τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία έχει συμφωνηθεί να συγχωνευθεί δια απορρόφησης από την Παγκρήτια. Συγκεκριμένα, στην ΑΕΕΑΠ συμμετέχει κατά 60% η τράπεζα και κατά 40% η Κρητικά Ακίνητα Α.Ε., στην οποία μέτοχος πλειοψηφίας (με 74,5%) είναι επίσης το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και μέτοχοι μειοψηφίας φυσικά πρόσωπα κι επιχειρηματίες. Στα ακίνητά της περιλαμβάνονται ακίνητα εισοδήματος, όπως το κεντρικό κατάστημα της κρητικής τράπεζας στο κέντρο των Χανίων, το εμπορικό κέντρο Ολέα επιφάνειας 7.700 τ.μ. στον Πλατανιά, άλλα καταστήματα και κατοικίες, καθώς και εκτάσεις που προορίζονται για την ανάπτυξη τουριστικών θερέτρων.

    Με τη σειρά της, η Κρητικά Ακίνητα, εταιρεία που συστάθηκε το 2000, έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά real estate, όπως λέει στο mononews ο επικεφαλής της, Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος διατελεί και αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Στο δικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται οικόπεδα, εμπορικά ακίνητα, συμμετοχή στο υπό ανάπτυξη Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων στον Μαλάξα, καθώς και έκταση 475 στρεμμάτων, εντός Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) στο Πλατάνι της Σούδας.

    Πρώτος στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου αξίας 35,2 εκατομμυρίων

    Το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια, ποσό 35,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων προήλθε από εισφορά ακινήτων των μετόχων της. Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο μίας ΑΕΕΑΠ πρέπει να φτάνει κατ’ ελάχιστο τα 25 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας, στην εταιρεία με έδρα την Κρήτη θα εισφερθούν σε δεύτερο χρόνο ακίνητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Κρητικά Ακίνητα. Εκτιμάται, λοιπόν, πως σε ορίζοντα ενός έτους και όταν η εισφορά αυτή ολοκληρωθεί, το χαρτοφυλάκιό της θα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Η κίνηση αυτή θα έχει γίνει πραγματικότητα, εφόσον τα σχέδια της διοίκησης ευοδωθούν, προτού ακόμα πάρει σάρκα και οστά η «νέα» Παγκρήτια.

    Η Παγκρήτια θα υιοθετήσει το μοντέλο που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συστημικές τράπεζες, καθώς υπό την ομπρέλα της θα είναι η ΑΕΕΑΠ που, ως υποχρεούται, θα πάρει το δρόμο για το Χρηματιστήριο, έχοντας διορία μία διετία και δυνατότητα παράτασης επιπλέον δύο χρόνων για την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, επιδίωξη της διοίκησης είναι οι διαδικασίες για την εισαγωγή στο Χ.Α. να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα – αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ακόμα και εντός του 2023 – , ώστε να μην εξαντληθεί η προθεσμία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Η απόφαση να εισφερθούν τα ακίνητα της συνεταιριστικής τράπεζας σε μία εταιρεία ακινήτων ελήφθη πριν από περίπου ένα χρόνο, με σκοπό να γίνει χρήση των πλεονεκτημάτων των ΑΕΕΑΠ. Θυμίζουμε ότι, βάσει νομοθεσίας, οι μετοχές που εκδίδουν οι ΑΕΕΑΠ και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται από καθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά τρίτων.

    Επόμενος στόχος η απόβαση εκτός Κρήτης

    Επιδίωξη είναι, επίσης, η δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ να επεκταθεί εκτός ορίων Κρήτης, όπως, άλλωστε σχεδιάζει και η Παγκρήτια. «Ευελπιστούμε ότι η εταιρεία θα αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης του κλάδου ακινήτων του νέου σχήματος», εξηγεί το στέλεχος. Επόμενο είναι, μετά τη συγχώνευση, να εισφερθούν στην ΑΕΕΑΠ και τα ακίνητα της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ μένει να φανεί αν στο χαρτοφυλάκιο θα ενταχθούν και τα καταστήματα της «πέμπτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας», ήτοι όλα τα καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, της Παγκρήτιας και το ελληνικό δίκτυο της HSBC.

    Θυμίζουμε πως μέτοχος πλειοψηφίας της Παγκρήτιας με ποσοστό 33% είναι η επενδυτική Thrivest Holding, συμφερόντων των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη και του Αλέξανδρου Εξάρχου, οι οποίοι διέθεσαν 65 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ