• Real Estate

    Ελληνικό: Έπεσαν οι τελικές υπογραφές με Eurobank και Πειραιώς για το ομολογιακό που «χτίζει» τις υποδομές

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Στην υπογραφή του ομολογιακού δανείου, τα κεφάλαια του οποίου θα κατευθυνθούν στα έργα της πρώτης φάσης του Ελληνικού και, συγκεκριμένα, σε εκείνα των υποδομών, προχώρησαν Lamda Development, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

    Η παραχωρησιούχος και οι δύο τράπεζες έβαλαν πρόσφατα τις υπογραφές του προγράμματος και της σύμβασης κάλυψης του δανείου που θα χρηματοδοτήσει τα έργα των υποδομών και άλλες αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας, ύψους 394 εκατομμυρίων, καθώς και τον ΦΠΑ των έργων, που υπολογίζεται σε έως 100 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό έχει διάρκεια 10 έτη από την ημέρα της μεταβίβασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στη Lamda – θυμίζουμε ότι είναι η 25η Ιουνίου του 2021.

    Πρόκειται για το deal στο οποίο είχε προχωρήσει η Lamda, έχοντας υπογράψει με τις πιστώτριες τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους ήδη από τον Ιανουάριο του 2020.

    Μάλιστα, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, οι τρεις συμβαλλόμενοι έβαλαν τις υπογραφές για την επικαιροποίηση αυτών των όρων του ομολογιακού, ως επακόλουθο της ωρίμανσης του σχεδιασμού της Lamda για τα προβλεπόμενα έργα και επενδύσεις της πρώτης πενταετίας.

    Σημειωτέον ότι το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ.

    Υπογράφηκε η σύμβαση για την εγγυητική των 175 εκατομμυρίων

    Την ίδια μέρα, στις 6 Απριλίου, η Lamda Development υπέγραψε επίσης τη σύμβαση για την έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 175 εκατ. ευρώ.

    Αυτή η σύμβαση υπογράφηκε προς εξασφάλιση της Lamda, στην περίπτωση που το κόστος υπερβεί τον προϋπολογισμό των έργων της πρώτης φάσης, καθώς και για την κάλυψη τυχόν μειωμένων προσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα κεφάλαια από τις οποίες θα κατευθυνθούν στα έργα που έχει προγραμματίσει ο όμιλος Λάτση.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στα έργα της πρώτης πενταετίας ανήκουν οι βίλες, οι πολυτελείς κατοικίες, το Marina Tower (τη μελέτη του οποίου ανέλαβαν Intrakat και Bouygues), το mall της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, ο Πύργος γραφείων που αναπτύσσεται από κοινού με τη BrookLane, τα δύο επώνυμα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας των Lamda και ΤΕΜΕΣ και τα έργα υποδομής, η πρώτη φάση των οποίων έχει κατακυρωθεί στην Άβαξ.

    Έπεται η οριστικοποίηση των συμβάσεων για Vouliagmenis Mall και Marina Galleria στο Ελληνικό

    Η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων για την οριστικοποίηση των κειμένων των δανειακών συμβάσεων που θα χρηματοδοτήσουν το Vouliagmenis Mall και τη Marina Galleria. Στην πρώτη περίπτωση θα εκδοθεί ομολογιακό έως 415 εκατ. ευρώ (συν 86 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) από SPV που θα ελέγχεται από τη Lamda, με διάρκεια 6 χρόνια από την πρώτη εκταμίευση και δυνατότητα παράτασης 5 χρόνια.

    Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της χρηματοδότησης των εμπορικών αναπτύξεων στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το πλάνο που καταρτίστηκε από τη Lamda και τις δύο συστημικές τράπεζες, προβλέπει έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 102 εκατομμυρίων (επιπλέον ποσού έως €19 εκατ. για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ), επίσης από εταιρεία ειδικού σκοπού της παραχωρησιούχου του Ελληνικού.

    Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας.

    Σε εξέλιξη είναι οι μελέτες του Marina Tower, του commercial hub, των εμπορικών στη μαρίνα Αγίου Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

    Διαβάστε επίσης:

    The Ellinikon – H παρουσίαση του πρώτου κτιρίου που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ